Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 27 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Verbod 3-MMC lost groot probleem met designerdrugs niet op

Designerdrug 3-MMC is door minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Paul Blokhuis officieel illegaal verklaard. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Andere vormen en kleine aanpassingen van de designerdrugs zijn een fluitje van een cent.

Het Trimbos-instituut en een woordvoerder van Blokhuis (Volksgezondheid) benadrukken dat zo’n verbod de boel niet oplost. Er zijn namelijk meerdere designerdrugs via het internet verkrijgbaar. Daarnaast maken slechts een paar aanpassingen in de chemische samenstelling de drug weer legaal. Zo „blijven we achter de feiten aanlopen”, zegt de woordvoerder van Blokhuis.

Zeven jongeren in Nijmegen naar ziekenhuis na ‘slechte trip’ door drugs

Drug 3-MMC populair onder jongeren

3-MMC is de vervanger van 4-MMC. Aan de naam is al te herkennen hoe makkelijk een kleine aanpassing zorgt voor een legale drug. 4-MMC werd in 2012 verboden. Laura Smit-Rigter werkt bij het Trimbos-instituut. Ze legt uit dat designerdrugs simpelweg op het internet te verkrijgen zijn onder ‘research chemical’. En nee, deze zijn niet verboden.

Dat het gebruik van 3-MMC problemen oplevert, klink al vaker dit jaar. De drug was gewoon legaal verkrijgbaar op het internet en in smartshops. Gebruikers kopen dit in pil-, poeder of kristalvorm en een gram kost zo’n 10 euro. Voornamelijk jongeren gebruiken de drugs. Het Trimbos-instituut meldt dat het gebruik in Oost-Nederland veel voorkomt.

Verbod als ontmoedigingsbeleid

Het verbod dient als ontmoedigingsbeleid voor de drug. 3-MMC komt op lijst 2 van de Opiumwet, de minder gevaarlijke drugslijst dan lijst 1. Op lijst 1 staan namelijk drugs die een risico voor de volksgezondheid vormen. Over de gevaren van 3-MMC is nog niet genoeg bekend. Het verbod op 3-MMC komt voort uit het wetsvoorstel dat Blokhuis en Grapperhuis vorig jaar deden. Daarin stond dat bepaalde risicovolle stofgroepen strafbaar worden. Om zo een groep designerdrugs uit te sluiten. Het handhaven daarvan vraagt alleen veel van het kabinet.

Begin dit jaar overleed een Amsterdamse 14-jarige jongen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging in combinatie met 3-MMC.

Nederlandse jongeren nemen onze samenleving serieuzer dan ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.