Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 1 mei 2021

UMCG waarschuwt voor gevaarlijk drankspel met bierdopjes

Artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwen voor een nieuw drankspel met bierdopjes. Als gevolg van het gevaarlijke drankspel zijn er de afgelopen weken al meerdere jongeren in het ziekenhuis beland. Zij hadden stuk voor stuk een bierdopje vastzitten in hun slokdarm.

In een Instagrampost laat het UMCG weten dat het gaat om een drankspel waarbij jongeren bierdoppen in een glas bier moeten gooien. Bij een rake worp moet het glas bier in één keer leeggedronken worden, met de dop er nog in. Je raadt het al: in veel gevallen slikken de jongeren de bierdop door. Deze heeft erg scherpe randen en kan vast komen te zitten in de slokdarm en dat is levensgevaarlijk.

Gevaar bierdopjes

„Dit is levensgevaarlijk”, schrijft het UMCG bij haar Instagrampost. „Aangezien de doppen groot en scherp zijn, kan dit schade veroorzaken aan het weefsel van de slokdarm en de maag.” Niet alleen in Groningen hebben artsen te maken gekregen met vastzittende bierdopjes in slokdarmen. Ook in een ziekenhuis in Twente moesten artsen iemand bevrijden van een vastzittend bierdopje.

In gesprek met het RTL Nieuws laat Lisanne Kempinga, endoscopieverpleegkundige van het UMCG, weten dat ze het drankspel op het spoor kwamen toen in relatief korte tijd meerdere jongeren met een vastzittend bierdopje geholpen moesten worden. „We kwamen er op een gegeven moment achter dat meerdere collega’s druk waren geweest met dit soort ongein. Het is al drie keer voorgekomen de afgelopen weken. Dan spreek je bij ons van veel. Toen zeiden we tegen elkaar: dit is geen toeval meer.”

Letsel aan je slokdarm

Kempinga waarschuwt nogmaals dat het enorm gevaarlijk is als het bierdopje vast komt te zitten in je slokdarm. „Als het dopje vast komt te zitten, dan kan het gaan scheuren en dan ben je verder van huis. Dan heb je echt een langdurig probleem. In het ergste geval moet er dan een buis in je slokdarm worden aangebracht.”

Ook is de dronken toestand waar jongeren in verkeren als ze bij het ziekenhuis aankomen gevaarlijk. „Als ze moeten overgeven, kan braaksel in de longen komen en tot een longontsteking leiden. Al met al best wel veel risico’s. En we hebben het al kneiterdruk.”

Veel lof voor ABBA-docu van Nick, Simon & Kees: ‘Geweldige humor’

Geen verdere versoepelingen coronaregels vanaf 11 mei

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
UMCG waarschuwt voor gevaarlijk drankspel met bierdopjes
Sluiten