Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Roerige pro-Palestina demonstratie Rotterdam: ‘Het conflict slaat over’

De onrust in het Gazastrook tussen Israël en Palestina klinkt ook op Nederlandse bodem. In Rotterdam protesteerden dinsdag honderden pro-Palestina aanhangers op het Schouwburgplein.

In de uitzending van WNL wordt de demonstratie besproken. De demonstranten verplaatsten zich dinsdag in een mars door de Rotterdamse binnenstad. En dat ging gepaard met roerige uitlatingen. Zo schreeuwden de mannen die meeliepen ‘Allahoe akbar’ en bespuugden zij voorbijgangers.

Israëlisch-Palestijns conflict slaat over naar Nederland

Ook liepen veel jongeren mee tijdens de demonstratie met een Palestijnse vlag om hun nek. Esther Voet is  hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) en vertelde in Goedemorgen Nederland over het conflict. „Je ziet altijd dat als er een conflict is in het Midden-Oosten dat overslaat naar andere landen. Dat zag je in Rotterdam. Men demonstreert niet normaal, het gaat altijd agressief. Dat is natuurlijk uitermate zorgelijk.”

De situatie rondom Israël en Palestina is momenteel schrijnend en men spreekt van een oorlog. In dit artikel legt Metro uit wat er momenteel precies gaande is in de Gazastrook. Voet denkt dat het conflict zich naar andere landen verplaatst. „We hebben in 2014 gezien dat het hier ook totaal uit de klauwen liep. Dit was tijdens de laatste echte grote confrontatie tussen Gaza en Israël. Men brulde verschrikkelijke dingen op De Dam in Amsterdam en bij andere demonstraties.”

Twee staten Israël en Palestina

Volgens de hoofdredactrice leeft het Israëlisch-Palestijns conflict in Nederland. „Ik vrees dat als deze escalatie aanhoudt, dat zeker ook consequenties heeft voor de partijen hier in Nederland.”

In de uitzending van WNL praat aan tafel Hans ten Broeke mee. Hij is directeur politieke zaken van denktank HCSS en voormalig kamerlid. Ten Broeke legt uit dat in Nederland het conflict soms niet overeenkomt met wat er in de Gazastrook speelt. „Het lijkt misschien heel gek, maar in de werkelijkheid is het zo Palestijnen en Israëliërs op veiligheidsgebied heel goed kunnen samenwerken, op momenten dat er niet dit soort forse ongeregeldheden plaatsvinden.” Volgens het voormalig Kamerlid vergeet men dat in Nederland en de rest van Europa wel eens. Hij denkt dat de oplossing voor het conflict zit in het creëren van twee staten. „Dat is goed voor Israël en voor de Palestijnen.”

Man die politiehond schopte op Malieveld krijgt werkstraf van 150 uur

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Roerige pro-Palestina demonstratie Rotterdam: ‘Het conflict slaat over’
Sluiten