Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 10 mei 2021

Ophef om Caroline van BBB die een ‘hele domme opmerking’ maakt

Caroline van der Plas van Boerburgerbeweging (BBB, of ‘triple b’, zoals De Jonge het zei), is weer druk bezig op Twitter. Dit weekend sloeg ze een uitnodiging van het Eurovisie Songfestival af – wat mensen overigens een goede zet vonden – en gisteren postte ze een tweet waar ook wat ophef om is ontstaan. „3 procent van ons aardoppervlak is geschikt als landbouwgrond. Wordt nog wat als de hele wereld plantaardig moet gaan eten”, schrijft ze bij een foto van een landkaartje.

Ze reageert daarmee op ene Ruud, die op de kaart met groen heeft gemarkeerd waar landbouw mogelijk is. Mensen, en zelfs die-hard vleeseters, vallen nog net niet over elkaar heen vanwege hoe graag ze ‘Lientje’ willen laten weten dat ze fout zit. „Volgens mij zijn zelfs de vleeseters het nu niet eens met Caroline”, reageert iemand dan ook.

‘Boeren Lientje’ boos op De Jonge en Rutte en dat valt goed: ‘Lientje als premier’

Caroline van der Plas over landbouwgrond

Ten eerste blijkt de kaart niet te kloppen. Iemand besloot namelijk steekproefsgewijs te testen of alle gebieden die geschikt zijn voor landbouw ook als groen zijn gemarkeerd. En wat blijkt? Niet dus. „Ik denk, ik kies eens een random plek uit waar geen groen is, om te controleren of je bewering klopt”, schrijft iemand bij een foto van Utah, op de oorspronkelijke kaart niet groen. Maar de Amerikaanse staat is juist geschikt voor landbouw. Iemand anders reageert: „Geen nepnieuws verspreiden Caroline.”

„Dit is letterlijk zo onwaar, ik weet niet waar ik moet beginnen”, zegt Tobias in reactie op de tweet van Van der Plas. „We gaan er juist op vooruit als er minder veehouderij en meer plantaardige landbouw is, dan kunnen we juist landbouwgrond besparen en teruggeven aan de natuur en zo tegelijkertijd de klimaatcrisis aanpakken.” En daar gaat ‘Lientje’ weer tegenin: „Niet elke bodem is geschikt om gewassen op te verbouwen. Met alles plantaardig en de benodigde eiwitbehoefte voor 9 miljard mensen in 2050 heb je juist meer landbouwgrond nodig. Niet minder. Om nog maar niet te spreken over het voeden van die grond.”

‘Domme opmerking’

Zelfs vleeseters, wiens belangen Van der Plas juist probeert te behartigen, keren zich tegen haar. Ik vind vlees prima lekker en eet het graag, maar niemand is harder bezig me naar een vleesloos bestaan te duwen dan Caroline en haar dooie dieren pushende vleespropaganda.”

Sommige mensen vinden zelfs dat de BBB’er haar excuses moet aanbieden, „in plaats van dit recht proberen te praten”.

‘Lientje’ uitgenodigd voor Eurovisie Songfestival

Waar de BBB-voorvrouw afgelopen weekend wel veel lof voor kreeg, is dat ze haar uitnodiging voor het Eurovisie Songfestival in Ahoy retour stuurde. „Kreeg uitnodiging van Eurovisie Songfestival voor halve finale op 18 mei. Aangezien ik als dikkerd eigenlijk niet welkom ben, heb ik dit afgeslagen. Wel gevraagd of ik iemand mag aanwijzen, die anders nooit bij zoiets aanwezig zou kunnen zijn, om die in mijn plaats te laten gaan”, schreef ze bij haar mail naar de uitnodiging.

Tijdens het Songfestival vindt namelijk ook een Fieldlab-experiment plaats, maar mensen met overgewicht en 70-plussers zijn daar niet welkom. Zij vallen namelijk binnen de risicogroepen. Op Twitter krijgt de BBB’er dus veel bijval, mensen noemen het ‘sterk’ dat ze zich niet ‘laat inpakken’.

Aanwezigheid Rutte bij Nieuwsuur leidt tot opleving #RutteMoetWeg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ophef om Caroline van BBB die een ‘hele domme opmerking’ maakt
Sluiten