Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 10 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Aanwezigheid Rutte bij Nieuwsuur leidt tot opleving #RutteMoetWeg

Vanavond is demissionair premier Mark Rutte te gast bij Nieuwsuur, om het te hebben over de formatie, de gewenste nieuwe bestuurscultuur en zijn eigen rol daarin. Na de verkiezingen waren de partijen het er namelijk over eens dat er een nieuwe bestuurscultuur moet komen in de Tweede Kamer. Eentje met meer openheid, bij voorkeur. De aankondiging dat de demissionair premier aanschuift bij Nieuwsuur leidt tot een opleving van #RutteMoetWeg.

Een hoop mensen vinden het namelijk op z’n zachtst gezegd opvallend dat Rutte zijn ‘radicale ideeën’ voor een nieuwe bestuurscultuur eerst uitlegt bij Nieuwsuur, in plaats van aan de Kamer. „Walgelijk spindoctor-gezwam”, noemt iemand het.

Rutte bij Nieuwsuur

Ook zal Rutte het vanavond hebben over hoe hij het vertrouwen van de Kamer gaat terugwinnen. „Hij zegt zelf radicale ideeën te hebben over hoe het precies anders moet”, zei WNL-presentatrice Jill Bleiksloot eerder. „De Tweede Kamer overtuigen doe je in de Tweede Kamer en niet bij het NPO-programma Nieuwsuur! Mij hoef je niet te overtuigen. Ik weet het wel: #RutteMoetWeg.”

Pieter Omtzigt zal hoogstwaarschijnlijk ook aan bod komen. Volgens EW staat hij namelijk op het punt de CDA te verlaten, maar daar heeft Omtzigt zelf nog niet op gereageerd. Verwacht van Rutte ook geen uitsluitsel daarover, want zijn ‘functie elders’-plan voor de CDA’er mislukte. In Nieuwsuur zal Rutte ongetwijfeld ondervraagd worden over de rommelige informatie over Omtzigt en het chaotische debat dat daarop volgde.

#RutteMoetWeg

Onder de mensen die vinden dat Rutte #WegMoet zijn ook zij die een paar van zijn ‘successen’ op een rijtje zetten. „Ik raad iedereen aan om toch even het lijstje erbij te pakken van al zijn ‘successen’ over de afgelopen tien jaar aan sloopresultaten.” Op de lijst staan onder meer de bonnetjesaffaire, de woningnood, het lerarentekort en het wegbezuinigen van 1000 ic-bedden.

Veel mensen vragen zich ook af of het Rutte zal lukken om die nieuwe bestuurscultuur echt door te voeren. Volgens hen wordt het vooral een ‘we gaan het anders doen’-verhaal. Maar of hij zijn belofte zal inlossen? „Die ‘radicale ideeën’ voor verandering bestuurscultuur van Rutte zullen voornamelijk een eindeloze herhaling zijn van de belofte ‘we gaan het radicaal anders doen’ dan een daadwerkelijk script van hoe het anders gaat zijn.”

Iemand anders vraagt zich af of de Kamer dit „als makke schapen” zal accepteren. „Het is een nieuwe schoffering richting de Kamer. Alweer”, wijzend op het staartje van de toeslagenaffaire. Toen bleek namelijk dat het kabinet met opzet informatie achterhield, om bewindslieden uit de wind te houden.

Benieuwd wat Rutte te zeggen heeft? Je hoort het vanavond om 21.30 uur bij Nieuwsuur.

Mensen zonder mondkapje krijgen gele sticker bij IKEA, leidt tot veel ophef

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aanwezigheid Rutte bij Nieuwsuur leidt tot opleving #RutteMoetWeg
Sluiten