Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 18 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Zorgbestuurders willen dat kabinet stopt met investeren in testsamenleving

Een groep bestuurders uit de zorg wil dat het kabinet stopt met investeren in de testsamenleving. Ze uiten in een manifest kritiek op het plan van de overheid om 925 miljoen euro vrij te maken voor coronateststraten om mensen weer toegang tot evenementen en uitjes te geven. Ze noemen het plan zinloos.

Bestuurders van onder andere zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis en ziekenhuizen Zuyderland MC en het OLVG vinden het vooral „een kostbaar plan om even de gemoederen te sussen”. Het plan voor een testsamenleving roept volgens hen een vreemd beeld op nu we midden in een derde golf zitten.

Investeren in gezondheid in plaats van testsamenleving

Het geld kan volgens de bestuurders beter geïnvesteerd worden in gezondheid en preventie. „Een groot dans-event van meer dan 10.000 mensen op een kilometer afstand van een ziekenhuis waar Covid-patiënten vechten voor hun leven. En studenten die al een jaar niet meer naar de universiteit zijn geweest maar wel naar het casino mogen?”, schrijven de bestuurders.

Daarbij zouden de testevenementen niet duurzaam en zinvol zijn, omdat het volgens de zorgbestuurders al in juli mogelijk zou moeten zijn dat alle mensen die dat willen gevaccineerd zijn. „Ervaringen van landen als Israël, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten laten zien dat na de vaccinatiecampagne ernstige complicaties van Covid-19, waarvoor een ziekenhuisopname nodig is, nog maar zeer beperkt voor komen. Deze landen hebben dan ook de samenleving heropend.”

Verder wijzen de bestuurders in de oproep op het belang van gezond leven als preventie voor de verspreiding van het coronavirus in plaats van een testsamenleving. „Door meer in te zetten op preventie verhogen we niet alleen de kwaliteit van leven, maar worden we ook weerbaarder tegen aandoeningen en ziekten.”

Petitie tegen 538 Oranjefeest

De oproep aan het kabinet komt op het moment dat een steeds grotere groep mensen het aangekondigde 538 Oranjefeest online afkeurt. Dat Fieldlab-proefevenement moet plaats bieden aan 10.000 mensen op het Chasséveld in Breda. Chirurg Rogier Crolla van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis in Breda zette een petitie op in een poging het feest af te blazen. Inmiddels is de petitie meer dan 200.000 keer ondertekend.

‘Cancelen 538 Oranjedag is niet aan Fieldlab’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zorgbestuurders willen dat kabinet stopt met investeren in testsamenleving
Sluiten