Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 18 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Petitie tegen 538 Oranjedag zó populair dat site het niet aankan, 538 ‘betreurt ophef’

Zoveel mensen willen de petitie tegen de viering van 538 Oranjedag in Breda tekenen, dat petities.nl overbelast raakt. De site lag er vanochtend geregeld uit wegens drukte, meldt een woordvoerder. De petitie ‘Met 538 de zorg geminacht’ is op het moment van schrijven al 148.532 keer ondertekend.

Chirurg Rogier Crolle en medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn initiatiefnemers van de petitie tegen de 538 Oranjedag. Ze vinden als „verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen” dat „dit ondoordachte pseudo-experiment” niet door kan gaan.

Nieuw Fieldlab-experiment voor Koningsdag

538 Oranjedag is een van de nieuwe Fieldlab-experimenten. Op 24 april mogen er 10.000 mensen feesten, op het Chasséveld in Breda. Maar dat is op slechts 400 meter van „een door Covid overbelast ziekenhuis”, schrijven de initiatiefnemers. „Dit is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners.”

Mocht het niet lukken om de petitie te tekenen, probeer het later dan nog eens, zegt een woordvoerder van petities.nl. „Zet een reminder in je agenda en probeer het vanavond, vannacht of morgen nog een keer.” De petitie krijgt veel media-aandacht en is trending op Twitter.

Radio 538: ‘Oranjedag gaat door’

Radio 538 krijgt de ophef zeker mee, en snapt het ook. Maar als het aan hen ligt, gaat de 538 Oranjedag gewoon door. „We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat.” Talpa benadrukt ook dat het evenement met goedkeuring van het kabinet wordt georganiseerd en dat de gemeente Breda graag gaststad is.

„Fieldlab Evenementen brengt adviezen uit aan het kabinet om te kunnen werken aan de terugkeer van veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit, daar werken we graag aan mee. Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren.”

Hoe populair de petitie ook is, de 538 Oranjedag zelf is populairder: tijdens de pre-registratie zijn meer dan een miljoen tickets aangevraagd. De kaarten werden via een loting verdeeld.

https://twitter.com/538/status/1382763744644718598

Miljoen Nederlanders zagen verdriet van koningin Elizabeth bij uitvaart prins Philip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.