Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Oproep Moskeeën: Vier ramadan thuis met je gezin

Voor de circa 1 miljoen moslims in Nederland begint deze week de vastenmaand ramadan. Het is alweer de tweede ramadan in tijden van corona. De vastenmaand begint dit jaar rond 13 april; maandag of dinsdag, dat is een beetje afhankelijk van de stand van de maan.

Wegens het coronavirus is het niet mogelijk om grote bijeenkomsten te houden. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat 380 moskeeën vertegenwoordigt, roept moslims daarom op ramadan thuis met het gezin te vieren en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan.

Vastenmaand

Gedurende de vastenmaand, die tot medio mei duurt, mogen gelovige moslims overdag tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. De periode van vasten wordt ‘s avonds met een maaltijd verbroken. Normaal gesproken wordt dat met tientallen mensen gevierd, maar dat kan nu evenals vorig jaar niet doorgaan.

Oproep Moskeeën: Vier ramadan thuis met je gezin.
Turkse gerechten op tafel tijdens de Iftar, de maaltijd na zonsondergang tijdens de vastenmaand Ramadan. / ANP

“Ramadan is gezelligheid en lekker eten, maar dat is niet de essentie. Het is ook een moment van bezinning om tot jezelf te komen”, zegt CMO-bestuurslid Saïd Bouharrou. Zelf heeft hij het vorig jaar ook alleen met zijn gezin gevierd. “Ik vond het heel bijzonder, heel apart. Je legt je focus veel meer bij jezelf en je eigen spiritualiteit.”

Coronamaatregelen volgen tijdens ramadan

Bouharrou verwacht dat de moslimgemeenschap zich, evenals vorig jaar, goed aan de coronamaatregelen zal houden en hij voorziet dan ook geen problemen. Een paar weken geleden kreeg het CMO signalen dat sommige moskeeën plannen hadden om gelovigen voor het ingaan van de avondklok toe te laten, zodat ze in het gebouw konden overnachten.

“We vonden dat binnen het CMO geen goed idee. We hebben dat besproken en men is van het idee afgestapt”, aldus Bouharrou. De moskeeën zijn nu wegens de avondklok sowieso dicht voor het nachtgebed, dat na 22.00 uur wordt gehouden.

De ramadan wordt rond 13 mei afgesloten met het Suikerfeest. De GGD in Amsterdam heeft samen met vertegenwoordigers van verschillende moslimgemeenschappen een filmpje gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe gelovigen toch veilig ramadan kunnen beleven en het Suikerfeest kunnen vieren.

Tweestrijd binnen ChristenUnie door uitsluiten kabinet met Rutte

Prins Harry wil terugkeren naar Verenigd Koninkrijk voor begrafenis opa Philip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.