Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 10 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Iran start met verrijken uranium tijdens onderhandeling over nieuw atoomakkoord

Iran heeft nieuwe geavanceerde centrifuges opgestart die sneller uranium kunnen verrijken. Daarmee schendt het land opnieuw de afspraken die zijn gemaakt over het Iraanse atoomprogramma. Het opstarten van de centrifuges werd live op de Iraanse staatstelevisie uitgezonden.

Het besluit om de centrifuges in gebruik te nemen komt op een opvallend moment. Het land schendt namelijk de afspraken terwijl er op dit moment nieuwe onderhandelingen plaatsvinden. Deze week werd er nog op internationaal niveau overlegd over het atoomprogramma. China, Duitsland, Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk onderhandelden in Wenen over een nieuw atoomakkoord, nadat Iran het lopende akkoord vorig jaar had opgezegd. Dat gebeurde nadat Amerika de Iraanse generaal Soleimani liquideerde. Het land voelde zich niet meer genoodzaakt om zich aan de afspraken te houden.

Beperkt uranium verrijken

In het akkoord stonden afspraken over het verrijken van uranium. Iran mocht maar beperkt uranium verrijken, namelijk alleen voor wetenschappelijke of economische doeleinden. In ruil daarvoor werden de internationale sancties tegen Iran opgeheven.

De Verenigde Staten en een aantal Europese landen hopen dat akkoord nu weer nieuw leven in te kunnen blazen, al lijkt Iran nog niet direct warm te lopen voor het voorstel. Iran wil pas stoppen met het verrijken van uranium als de VS hun sancties tegen het land opheffen. Maar de VS eisen het omgekeerde. Rechtstreeks overleg tussen Iran en de VS is dan ook nog niet ophanden, maar de onderhandeling verlopen ‘constructief’, meldde de diplomatieke dienst van de Europese Unie, die de besprekingen coördineert. Volgende week worden de gesprekken gaan de gesprekken verder.

Nieuw soort kerncentrifuge

Maar Iran trekt zich de laatste tijd steeds minder aan van de beperkingen die het land zijn opgelegd. Zo was op de Iraanse staatstelevisie was te zien hoe president Rohani de kerncentrifuges inwijdde in de Iraanse atoomcentrale in Natanz. Het Internationaal Atoomagentschap meldde eerder al dat Iran zou starten met het verrijken van uranium met een nieuw soort kerncentrifuge. Daarmee lijkt het land de Amerikaanse president Joe Biden onder druk te willen zetten om concessies te doen bij het sluiten van een nieuwe atoomdeal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.