Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 3 apr 2021
Leestijd: 1 minuut

Honderden mensen bewijzen overleden snowboardkampioene Bibian Mentel laatste eer

Honderden mensen bewezen zaterdag de laatste eer aan de overleden paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel. Veel mensen stonden met witte en rode rozen en tulpen in de hand langs de afscheidsroute.

Vanwege corona vindt de uitvaart plaats in besloten kring. Maar de familie van Mentel stippelde een speciale afscheidsroute uit van Loosdrecht naar Laren, waar Mentel gecremeerd wordt. De tocht begon om 09.00 uur vanmorgen.

Bloemen en applaus

Mensen verwelkomden de rouwstoet, die bestaat uit vijf grote limousines, met applaus en legden bloemen op de motorkap. Ook staken ze fakkels af. De meervoudig paralympisch kampioene werd rond 10.30 uur onder applaus het crematorium binnengedragen, gevolgd door de man van Mentel, Edwin Spee, en hun kinderen.

Bij het crematorium waren onder anderen cabaretier Peter Heerschop en keeper Thijs Kroezen van het Nederlandse Amputatieteam aanwezig. Kroezen kreeg zelf, net als Bibian Mentel, meerdere keren botkanker en is betrokken bij de door Mentel opgerichte Mentelity Foundation.

‘Mooie dienst voor een mooi mens’

Volgens Kroezen zijn de aanwezigen een dwarsdoorsnede van heel Nederland en hij vindt het heel indrukwekkend hoe mensen met onder meer vuurwerk en spandoeken afscheid nemen langs de route. „Het wordt een hele mooie dienst voor een heel mooi mens”, zegt Kroezen. Ook zal de dochter van Mentel spreken tijdens de uitvaartdienst.

Mentel overleed op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. De sportvrouw werd haar 27ste al getroffen door botkanker en verloor daardoor haar onderbeen. Haar overlijden leidde tot een stroom aan reacties van sporters, politici en bekende Nederlanders, die allemaal haar positieve houding, doorzettingsvermogen en veerkracht roemden.

Redactie Jinek wil in gesprek met Martijn Koning ‘om situatie uit te praten’

Snollebollekes Rob Kemps wil nieuwe verkenner worden: ‘Kan naar links en rechts meebuigen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.