Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 3 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

ChristenUnie wil niet in kabinet met Rutte: ‘We willen andere politieke cultuur’

De ChristenUnie wil niet in een kabinet met de VVD als demissionair premier de leider blijft. „Als ChristenUnie stonden we al niet vooraan bij de formatie. We zijn de tiende partij. Maar vandaag willen we ook duidelijk maken dat wij als partij geen deel kunnen uitmaken van een vierde kabinet-Rutte”, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers.

De partij noemt het onaanvaardbaar dat er gesproken is over ‘een functie elders’ voor Pieter Omtzigt. „Het gaat om een vasthoudend en gerespecteerd Kamerlid met een groot mandaat van de kiezers”, schrijft Segers op Facebook. „Maar dat dat gebeurde, laat ook iets zien van de omgang van de macht met kritische tegenmacht. Omtzigt was te lastig en moest daarom ergens anders worden geparkeerd. Een politieke cultuur die zo met onafhankelijke, kritische Kamerleden omgaat, deugt niet. Hierom hebben wij de motie van afkeuring gesteund.”

Motie van wantrouwen

De ChristenUnie stemde, net als de andere regeringspartijen CDA en D66, tegen de motie van wantrouwen aan het adres van Rutte. Alle oppositiepartijen stemden vóór de motie van wantrouwen. De regeringspartijen stemden wel voor een motie van afkeuring.

„Wij stonden voor de keus om de huidige premier weg te sturen, vanwege de rol die hij als fractieleider van de VVD in dit verhaal had. We wisten dat het bij een motie van wantrouwen op onze stemmen zou kunnen aankomen en dus of dit demissionaire kabinet, in deze tijd, verder zou moeten zonder de leider van dat kabinet. Dat was een zwaar besluit”, stelt Segers. „Wat voor ons zwaar woog, was dat de gevolgen daarvan heel groot zouden zijn voor het huidige bestuur van een land in crisistijd en pandemie. We zouden de maatschappelijke en politieke chaos vergroten en daar konden we geen verantwoordelijkheid voor nemen.”

Segers benadrukt dat het wat de ChristenUnie betreft niet betekent dat het nu business as usual wordt. „Integendeel. We willen een andere politieke cultuur, van eerlijkheid en van macht die zich door kritische Kamerleden laat controleren. Ook gezien de reacties van premier Rutte op de gebeurtenissen van de afgelopen anderhalve week – zowel voor, tijdens als na het debat – groeide bij ons als fractie de overtuiging dat Mark Rutte niet de drager van die nieuwe cultuur kan zijn.”

Geen meerderheid in Kamer

Het CDA en D66 hebben kabinetsdeelname met Rutte als premier nog niet uitgesloten. De drie partijen hebben samen echter geen meerderheid in de Tweede Kamer. Het besluit van de ChristenUnie om deelname aan het kabinet uit te sluiten, kan dus grote gevolgen hebben voor de mogelijkheden van Rutte om als premier aan te blijven.

Toch wil Segers niet met Rutte in een regering. „Als u mij vraagt of een andere politieke cultuur zwaarder weegt dan gewoon maar snel doorgaan met de formatie, is mijn antwoord ja”, zegt Segers op de vraag van het Nederlands Dagblad of hij zich realiseert dat het besluit van de ChristenUnie waarschijnlijk zal bijdragen aan een lange formatie. „Wij kunnen het niet verantwoorden als we opnieuw deelnemen aan een kabinet onder Rutte.”

Rutte kwam donderdag onder vuur te liggen in de Tweede Kamer toen duidelijk werd dat hij wel over de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had gesproken. Eerder ontkende hij dat nog.

Oproep Rutte over Pasen, Nederland herinnert zich oproep bij voorbaat niet

Eerste dode na AstraZeneca-inenting in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
ChristenUnie wil niet in kabinet met Rutte: ‘We willen andere politieke cultuur’
Sluiten