Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 mrt 2021

Winkels weer helemaal open? De rechter beslist later deze week

Winkels wel of niet weer (bijna) als vanouds open? De rechter in Den Haag komt daarover uiterlijk vrijdagochtend met een uitspraak.

Dit na een kort geding van vandaag, dat is aangespannen door brancheorganisatie INretail. Deze winkeliersvereniging wil heropening van winkels afdwingen bij de Staat. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens INretail kunnen ze wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.

Ongekende schade voor winkels

De advocaten van INretail stelden dat er „ongekende schade” wordt aangericht bij winkeliers door de coronamaatregelen. „Winkels die nu verdwijnen uit het straatbeeld zullen niet meer terugkomen. Hun plek wordt enkel opgevuld door webwinkels. Door het omvallen van bedrijven gaat de werkloosheid omhoog en vindt verpaupering plaats door leegstaande winkelcentra, met meer criminaliteit.”

Volgens de brancheorganisatie is het goed mogelijk om veilig de winkels te heropenen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar België, waar de winkels wel open zijn en de besmettingscijfers zijn gedaald. Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten. Alleen op afspraak zijn winkels twee klanten per etage per (minimaal) tien minuten te bezoeken. Dat ging vorige week woensdag in.

Gesloten zaken kosten volgens INretail 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers zijn er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 in gevaar als dit nog langer duurt.

Drukte in winkelstraten

Een juriste van de Nederlandse staat verklaarde dat de sluiting nog steeds nodig is om drukte in de winkelstraten en dus de kans op meer coronabesmettingen te voorkomen. Ze zei dat er nu „domweg nog geen ruimte is” voor het versoepelen van de maatregelen. „Als de winkels weer zouden openen, gaan mensen vaker als een dagje uit winkelen, met meer drukte in de winkelstraten en meer reisbewegingen, met dus meer contactmomenten en grotere kans op besmettingen. Dat willen we er nu echt niet bij hebben. Er is dus geen alternatief.”

Belgen met meer naar buiten, coronamaatregelen sommige landen strenger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Winkels weer helemaal open? De rechter beslist later deze week
Sluiten