Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 10 mrt 2021

Wilders: Avondklok vaker verlengd dan musical Soldaat van Oranje

Meer Tweede Kamerleden mopperen inmiddels over de avondklok. Ook Geert Wilders. De PVV-voorman smalend: „Inmiddels is de avondklok vaker verlengd dan de musical Soldaat van Oranje.”

Nu het kabinet de avondklok opnieuw wil verlengen, tot eind maart, zwelt de kritiek in de Tweede Kamer op de maatregel aan. Dat zijn niet alleen oppositiepartijen die al in januari tegen de invoering waren. Nu vroegen partijen als D66 en GroenLinks zich vandaag in een debat in de Tweede Kamer af hoeveel langer het paardenmiddel onder de coronamaatregelen nog kan worden gehandhaafd. Een peiling van Eenvandaag onder 21.000 Nederlanders, liet gisteren zien dat de steun voor de avondklok in elkaar gedonderd is.

Avondklok zou snel verdwijnen

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zeiden in de persconferentie van maandag te hopen dat eind maart nieuwe versoepelingen mogelijk zijn. Sinds enkele weken mogen contactberoepen weer aan het werk en kunnen winkels op afspraak weer klanten ontvangen. Maar de avondklok, de „rotmaatregel” die volgens Rutte bovenaan de stapel lag om te verdwijnen, is al ruim anderhalve maand van kracht. Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zou het niet kunnen „dat dit dan zo’n beetje de laatste maatregel is die eraf gaat”.

Soldaat van Oranje

De constatering van Geert Wilders dat de avondklok vaker verlengd is dan Soldaat van Oranje, is feitelijk natuurlijk volkomen onjuist. Maar zijn knipoog is duidelijk. Geheel in lijn van het verhaal in die musical, had de PVV’er tijdens het coronadebat vandaag nog een tekst:

Hoe proportioneel is een avondklok nog als deze wordt gehandhaafd terwijl er andere versoepelingen worden doorgevoerd? D66-voorman Rob Jetten vraagt het zich af. GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-leider Lilianne Ploumen sloten zich hierbij aan. SP-leider Lilian Marijnissen vindt het „moeilijk uit te leggen” dat mensen na 21.00 uur niet op straat mogen zijn. En dat terwijl zij overdag wel met andere mensen tegelijkertijd mogen winkelen.

Avondklok ellendig voor alleenstaanden

Klaver merkte daarnaast op dat het in de discussie over de impact van de maatregelen vaak over gezinnen gaat, maar minder vaak over alleenstaanden. „Lekker na 21.00 uur met huisgenoten een spelletje doen, of Netflixen, dat kan niet voor de 3 miljoen alleenstaanden in het land. Voor hen betekent de avondklok dat je na 21.00 uur alleen thuis zit, ook daar zien we de mentale gevolgen opstapelen”. Het kabinet moet voor hen meer aandacht hebben, is Klavers punt.

Overheid gaat CoronaCheck-app dit festivalweekend testen en zo werkt het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Wilders: Avondklok vaker verlengd dan musical Soldaat van Oranje
Sluiten