Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 3 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Winter komt er vanaf het weekend weer aan: kou en sneeuw

De winter is weer eens in aantocht. We krijgen sneeuw en vanaf zondag wordt het koud tot ijskoud. Echter, wat meteorologen in ons land niet vaak doen: ze houden een flinke slag om de arm.

Dit weekend komt het volgens sommige computerberekeningen tot forse sneeuwval in ons land. Vanaf zondag zou het in dat geval ook ijskoud worden met dag en nacht vorst. In de nachten stijgt de kans op matige tot strenge vorst. Niet elke computerberekening gaat echter uit van ijsdagen en sneeuw, meldt weerdienst Weeronline echter. „De verwachting is dan ook nog behoorlijk onzeker.”

Winter met sneeuw en kou in het vooruitzicht

Het is bijna jammer dat De Wereld Draait Door niet meer bestaat. Ex-schaatser Erben Wennemars had startklaar gezeten om bij Matthijs van Nieuwkerk aan te schuiven. Dat gebeurde altijd bij ‘1 onder 0’ en kon het speculeren over een mogelijke Elfstedentocht beginnen. Dat deed de Elfstedentocht-fanaat laatst wel bij Eva Jinek. Het dreigde de vorige maand een ietsiepietsie kouder te worden, maar ook de Dag van de Elfstedentocht kwam eraan. Maar goed, koning Winter komt om de hoek kijken.

Tijdens het weekend zet de temperatuur een daling in en duiken we mogelijk volop de winter in, heeft Weeronline vanmorgen laten weten. Zaterdag is in het noorden al kans op wat winterse neerslag. Zondag valt er volgens sommige computerberekeningen behoorlijk wat verse sneeuw in een groot deel van het land. In de zuidelijke provincies gaat het om een paar centimeter, in het midden van het land is 5 tot 10 centimeter mogelijk en in het noorden zijn er zelfs uitschieters naar plaatselijk 20 centimeter sneeuw. Maar, zo twijfelen meteorologen,  of het daadwerkelijk tot sneeuw komt is echter nog verre van zeker.

Veel sneeuw en hele dag kou

In de scenario’s waarin het flink zal sneeuwen krijgen we vanaf zondag ook te maken met echte winterkou en is er kans op ijsdagen waarbij de maximumtemperatuur de hele dag niet meer boven het vriespunt uitkomt. In het noorden van het land is de kans op ijsdagen volgens die computerberekeningen aan het begin van week 80 procent. Het zuiden en midden maakt 30 tot 50 procent kans op ijsdagen. Wanneer de temperatuur niet of nauwelijks meer boven het vriespunt uitkomt, is er ook een grote kans dat de sneeuw voor langere tijd blijft liggen.

Vakantieweer.nu spreekt ondertussen van een ‘winterthriller’.

Echt winter met flinke vorst

In de nachten koelt het nog verder af en kan het op grote schaal flink vriezen. Dit betekent dat de minimumtemperatuur lager dan -5 graden uitkomt en tijdens sommige nachten kan het kwik zelfs onder -10 graden duiken. Dit koude scenario met kans op strenge vorst kan na het weekend best een tijdje aanhouden. Op ijsbaantjes, ondergelopen weilanden en ondiepe plassen kan dan toch gestaag een ijsvloer ontstaan. Om het winterse plaatje compleet te maken staat er ook nog een stevige noordoostenwind en is het buiten koud en guur. Ook kan er af en toe nog wat verse sneeuw vallen. Tijd voor sneeuwpoppen, schaatsen, boerenkool en erwtensoep zou je zeggen.

Elfstedentocht: Giet it oait noch oan?

In de zuidelijke provincies was het de vorige maand nog echt winter en lag er tijdelijk volop sneeuw:

Sneeuw bij Drielandenpunt, auto's staan in de file.
Sneeuw in de zuidelijke provincies. Foto: ANP

Winters speldenprikje

Maar, en daar gaan de meteorologen weer, of dit koude scenario uitkomt is echter nog sterk de vraag. „Voor komende week zijn er namelijk ook een aantal scenario’s en computerberekeningen waarbij het wel kouder wordt. Maar de winterkou zet dan niet zo stevig door als in het eerder geschetste beeld”, stelt Weeronline. „We kunnen dan eerder spreken van een winters speldenprikje. Net als afgelopen weken houden we deze winter dan kwakkelweer met een afwisseling van zachte en koude dagen.”

Of, en nu klinkt de weersverwachting plotseling totaal anders: „Er zijn zelfs berekeningen die een groot deel van het land komende week in de zachte lucht laten, waarbij het in het zuidwesten zelfs 10 graden boven nul kan worden.”

Winter op komst? Afwachten maar…

Koning en koningin laten skiën in Lech na Griekenland-rel even zitten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.