Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 2 feb 2021

Koning en koningin laten skiën in Lech na Griekenland-rel even zitten

De koning en koningin gaan tijdens de krokusvakantie niet naar het Oostenrijkse Lech. Vorig jaar ging de koninklijke familie naar Griekenland op vakantie in een tijd waarin een streng advies gold om niet te reizen. De deed in Nederland ladingen stof opwaaien.

Dat de koning Willem-Alexander en koningin Máxima afzien van hun wintersport, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd aan het ANP. Daarmee wordt het advies gevolgd van minister-president Mark Rutte om tot eind maart geen vakanties in het buitenland te plannen.

Koning is sowieso niet welkom in Lech

De Oranjes zouden overigens ook niet welkom zijn op de besneeuwde pistes. Oostenrijk heeft als onderdeel van de coronamaatregelen de skigebieden alleen opengesteld voor de eigen inwoners. Voor het wintersportland geldt bovendien code oranje. Dat betekent dat vanuit Nederland alleen strikt noodzakelijke reizen mogen worden gemaakt. Daar valt een trip voor de lange latten natuurlijk niet onder.

Koning in Lech in coronatijd

Vorig jaar was het koninklijk gezin nog wel in Lech, waar de familie al decennialang elk jaar te gast is. Het coronavirus stak toen al de kop op, met name ook in de skigebieden. Het leidde ertoe dat Willem-Alexander, Máxima en de drie prinsessen enige tijd later fysiek sociaal contact moesten vermijden omdat er in Lech vijf besmettingen waren vastgesteld waarvan de bron niet duidelijk was. Het RIVM adviseerde toen om gedurende twee weken nieuwe contacten te vermijden en bestaande contacten te beperken.

Een foto van de koning en de koningin in Lech
Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander tijdens de jaarlijkse fotosessie van de koninklijke familie. Foto: ANP / Remko de Waal

60 keer naar dezelfde wintersportplaats

Volgens berekening van de koning zou het dit jaar de 61e keer zijn geweest dat de Oranjes in Lech zouden zijn neergestreken. „Ik kan precies zeggen hoeveel jaar we hier zijn geweest want in 1985 vierden we ons 25-jarig jubileum hier”, zei Willem-Alexander enkele jaren geleden in een interview. „Officieel komt mijn familie hier sinds 1960, maar voor die tijd was de familie al een paar keer overgekomen vanuit Sankt Anton.”

Sinds 2005 zijn er jaarlijks officieel aangekondigde fotosessies gehouden met het gezin van Willem-Alexander. Alleen in 2010 en 2012 waren die ontmoetingen met de pers er niet. In 2010 omdat het gezin in Vancouver verbleef voor de Olympische Winterspelen en in 2012 vanwege het skiongeluk van prins Friso.

Koning door het stof na Griekenland

In oktober gingen Willem-Alexander, Máxima en hun dochters op vakantie naar Griekenland. Ook al waren veel landgenoten ook op vakantie geweest, ontstond er veel woede om hun reis. Er was op dat moment namelijk een dringend advies om wegens het coronavirus niet te reizen. De koning en koningin kwamen snel naar Nederland terug, vanwege ‘ophef in de media’. Dat klonk wat apart. Het koninklijke stel had vooraf al een ander besluit over hun vakantie kunnen nemen. Dat besef was er later wel, toen een excuus-video werd gemaakt.

Reacties op de beslissing

Op sociaal media wordt natuurlijk gereageerd op de beslissing dat Lech een jaartje wordt overgeslagen. Cynisme ligt daarbij op de loer (of ligt er juist dik bovenop). „Helden”, twittert Jens van den Brink. Of hij dat ook vindt bedoelt, is onduidelijk. Ron Vonk reageert zo: „Ik ben oprecht verbaasd.”

Kes Teab is minder cryptisch: „Verschrikkelijk zielig, ze zijn nu gedwongen om 4-hoog achter op hun balkonnetje met de juwelen te rammelen.” Of Annemiek: „Hoe gaan ze dit overleven?”

‘Acties’ van Willem-Alexander in 2020 zorgen voor flinke deuk in imago

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koning en koningin laten skiën in Lech na Griekenland-rel even zitten
Sluiten