Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 27 jan 2021

Relatief rustige avond: avondklokrellen waren volgens politie ‘beheersbaar’

Het is gisteravond, de vierde avond met avondklok, volgens de politie relatief rustig gebleven. In verschillende steden was weer opgeroepen om te komen rellen, maar grof geweld is weggebleven. De sfeer was wel gespannen op sommige plekken.

In onder meer Eindhoven, Haarlem, Zwolle, Rotterdam, Amsterdam, Zaltbommel, Heemstede, Breda en Maastricht werd gevreesd voor nieuwe rellen.

De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft gisteren ‘slechts’ zes mensen aangehouden. Ze spreekt dan ook over een relatief rustige avond rond de avondklokrellen. Er zijn alleen wat kleine opstootjes in deze regio geweest.

Politie helpen

Er waren vooral veel mensen, vaak voetbalsupporters, op de been om steden te beschermen tegen de rellen. Zo verzamelde een grote groep zich in het centrum van Breda. Tegen de politie zeiden ze dat ze kwamen om „de stad te beschermen en niet om te rellen”. De politie heeft vriendelijk bedankt voor de verdere samenwerking. Om 20.30 uur werd deze groep verzocht voor de ingang van de avondklok naar huis te gaan. De straten rond het centrum waren om 21.00 uur leeg.

In Maastricht waren zo’n honderd voetbalsupporters eropuit om de politie te helpen en de stad te beschermen. Rond 19.30 uur stond de groep een tijdlang voor het station in de Limburgse hoofdstad. Vanaf daar liepen ze de stad in. Van rellen is het uiteindelijk niet gekomen.

En ook in Den Bosch liepen voetbalsupporters door de stad om rellen te voorkomen. Het bleef uiteindelijk rustig. Voor het ingaan van de avondklok gingen ze weer naar huis.

Vooral jongeren in Rotterdam

In Rotterdam waren dinsdagavond rellen aangekondigd. De politie volgde alle oproepen op sociale media op de voet en had zich hier op voorbereid. Zo kregen de relschoppers weinig ruimte, door het gesprek aan te gaan, te waarschuwen en waar nodig direct aan te houden. Kort en krachtig optreden op de Beijerlandselaan en de Putselaan heeft erger voorkomen, aldus de Rotterdamse politie.

Niet alleen in Rotterdam-Zuid, maar ook op de Schiedamseweg in Rotterdam-West hebben kleine groepen, voornamelijk jongeren, voor overlast gezorgd. Er zijn 81 mensen aangehouden voor onder andere vernieling, overtreden van de avondklok, samenscholing en geen ID kunnen tonen. Er raakte niemand gewond. Grote ordeverstoringen zijn volgens de politie uitgebleven.

De mensen die zijn aangehouden zijn veelal jongeren die nog thuis wonen. „We wilden vanavond niet weer geconfronteerd worden met buitensporig geweld en plunderingen zoals op maandagavond. Gelukkig heeft forse inzet en snel handelen tot een beheersbare avond geleid”, zegt een ME-commandant.

Grimmige sfeer

Ook in Amsterdam werd gisteravond opgeroepen om te rellen. Maar het is ook daar niet ernstig uit de hand gelopen. Wel was de sfeer in de wijk Osdorp een tijdje gespannen en werd er vuurwerk afgestoken, maar het is niet tot geweld gekomen. De Mobiele Eenheid liep in een linie heen en weer over de straat Tussen Meer, waardoor de meeste relschoppers vertrokken.

In Amsterdam-Osdorp was de sfeer enige tijd grimmig en er werd vuurwerk afgestoken, maar het kwam niet tot geweld. Leden van de mobiele eenheid liepen in linie heen en weer over de straat Tussen Meer, waarop de meeste mensen vertrokken.

Lees ook: Noodbevel in meerdere steden, 11-jarige aangehouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Relatief rustige avond: avondklokrellen waren volgens politie ‘beheersbaar’
Sluiten