Metro
Metro Binnenland 11 dec 2020 / 20:10 uur

Ziekenhuizen Brabant vragen personeel kerstverlof terug te geven

Dat de stijgende coronacijfers tot een hogere werkdruk gaan leiden, is op je vingers na te tellen. Sommige ziekenhuizen vragen nu zelfs of medewerkers hun kerstverlof weer in willen te trekken,

De Brabantse ziekenhuizen vragen nu al aan medewerkers om hun kerstverlof terug te geven. Dat meldt Omroep Brabant. „We proberen op die manier het rooster rond te krijgen. Ik hoop dat we het gaan redden, anders moeten misschien verloven ingetrokken worden”, zegt ziekenhuisdirecteur Bart Berden. Hij spreekt als voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg namens alle ziekenhuizen in Brabant.

Kerstverlof

Het vooruitzicht van een zware kerst is fysiek en ook emotioneel belastend voor het personeel, zegt Berden. „De medewerkers willen met kerst graag bezig zijn met anderen dingen dan hard werken. Maar we hebben het zwaar te halen deze kerst, dus het kan zijn dat we toch een beroep moeten doen op medewerkers om te komen werken.”

Berden rekent het even voor. De besmettingen stijgen weer de laatste dagen en Brabant is nog steeds een van de koplopers in ons land. De stijgende besmettingen van nu betekenen over enkele weken meer opnames in de ziekenhuizen en meer patiënten op de ic.

Lees ook: Wibi Soerjadi woedend op M na afzegging: ‘Voel me slecht behandeld’

Lede ogen

Berden, die dit jaar in heel wat media is verschenen, ziet met lede ogen dat we ons steeds minder aan de maatregelen houden. „Die maatregelen zijn op zich voldoende, maar we volgen ze onvoldoende op. Dat zie je aan bijvoorbeeld de pinbetalingen en de locatiegegevens die Google en Apple leveren.

Moeten er dan strengere maatregelen worden ingevoerd? „Je aan de anderhalve meter houden, handen wassen en drukte vermijden, dat is eigenlijk genoeg. Maar we juichen alles toe wat het aantal besmetting terugdringt, ook strengere maatregelen.”

Er is wel een lichtpunt aan het eind van de tunnel, nu er vaccins aan zitten te komen. „Maar de tunnel is nog wel lang. Maatregelen zullen nog wel tot in de zomer nodig blijven.”

Twijfel

Wat Berden zorgen baart is de vaccinbereidheid. Die is in de samenleving niet hoog genoeg, maar ook onder het ziekenhuispersoneel is er grote twijfel. „Een derde wil wel, 20 procent wil niet en de rest twijfelt. We gaan daarom met de twijfelende medewerkers in gesprek. We hopen meer duidelijkheid te kunnen geven over het vaccin. Op die manier hopen we het vertrouwen in de prik te verhogen. Dat is in het belang van de gezondheid van onze medewerkers en van onze patiënten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ziekenhuizen Brabant vragen personeel kerstverlof terug te geven
Sluiten