Metro
Metro Binnenland 13 dec 2020 / 20:42 uur

‘Kabinet broedt op sluiting van niet-essentiële winkels’

Het kabinet broedt op de sluiting van niet-essentiële winkels in de strijd tegen het coronavirus, bevestigen ingewijden berichtgeving in diverse media. Hoe die maatregel er precies uit gaat zien is nog onduidelijk.

Zo wordt er nog uitgezocht welke vorm de sluiting heeft, welke winkels er precies onder gaan vallen, wanneer de maatregel ingaat en hoe lang die zal duren. Wel is duidelijk dat levensmiddelenzaken in ieder geval open blijven.

Haast

Het kabinet heeft haast, zo bleek vandaag uit het Catshuisberaad. Aanleiding zijn de oplopende besmettingscijfers. Afgesproken is dat een flink aantal ministers maandag weer bijeenkomt voor crisisoverleg. Daarna zal een extra ministerraad besluiten over meerdere opties die op tafel liggen.

Het kan weer gaan om gelegenheden als bioscopen, dierentuinen en zwembaden die in november ook enige tijd de deuren dicht moesten houden. Ook zouden scholen langer dicht kunnen blijven door een verlenging van de kerstvakantie, vooraf of aan het eind. Het kan nog alle kanten op, zeggen ingewijden, die benadrukken dat er nog geen enkel besluit is genomen.

Persconferentie

Waarschijnlijk zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge de verzwaringen morgenavond al in een persconferentie bekendmaken.

Het kabinet kijkt bij de afweging voor de extra maatregelen ook naar Duitsland, waar op 16 december een forse lockdown van kracht gaat. Ook daar gaan de meeste winkels dicht. Het kabinet wil voorkomen dat Duitsers in Nederland komen shoppen.

Lees ook: ‘Harde lockdown tot 19 januari, bijna alles dicht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kabinet broedt op sluiting van niet-essentiële winkels’
Sluiten