Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 dec 2020

‘Bel niet je huisarts als je geen mondkapje wilt dragen’

Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen. Dat is niet de bedoeling.

Huisartsen kunnen daar ook niet aan meewerken, heeft een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vandaag naar buiten gebracht. „Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten.”

Onrust door belletjes over mondkapje

De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg, vindt de LHV. „Het geeft een hoop onrust”, bevestigt de woordvoerster na berichtgeving door het Algemeen Dagblad.

Andere oplossingen hebben de voorkeur. Mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht, kunnen gewoon zelf een verklaring invullen en meenemen als ze de deur uitgaan. Die verklaring is te vinden op de website van zorgkenniscentrum Vilans en telt als bewijsmiddel. Zo ziet de verklaring eruit:

Een foto van een uitzonderingskaart voor het dragen van een mondkapje

Sinds 1 december geldt in alle openbare binnenruimten een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Daarmee wil de overheid de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Overtreding van de regel kan een boete van 95 euro opleveren. Sommige mensen kunnen echter geen mondkapje dragen, bijvoorbeeld omdat ze een longziekte hebben en dan niet goed kunnen ademen. Of omdat ze aan een psychische aandoening lijden en er angstig van worden. Wie zich bij een controle beroept op zo’n uitzondering, moet daar wel enig bewijs voor leveren aan een politieagent of boa. Ook zijn er mensen die om allerlei andere redenen geen mondkapje willen dragen. Metro zette er deze week een aantal op een rij.

Meerdere opties

Op de website van de Rijksoverheid staan diverse opties, waaronder ‘een briefje van de huisarts’ en de verklaring die de voorkeur heeft van de LHV. Patiënten kunnen bijvoorbeeld ook een zogeheten faceshield dragen. Of een hulpmiddel of medicijn laten zien.

Ook de Patiëntenfederatie en de organisatie Ieder(in), die opkomt voor mensen met een chronische ziekte of beperking, wijzen de achterban op het kaartje. Cliëntenorganisaties hebben dat samen met de overheid gemaakt. Ieder(in) zegt veel vragen te krijgen van mensen die door een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen.

Lees ook: Mondkapjesplicht gaat in, wat zijn de regels nu precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Bel niet je huisarts als je geen mondkapje wilt dragen’
Sluiten