Metro
Metro Binnenland 3 dec 2020 / 16:24 uur

Aboutaleb zwakt winkelbesluit voor Sinterklaas af: om 20.00 uur écht dicht

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is gedeeltelijk teruggekomen op het omstreden winkelbesluit. Waar hij eerder vanmiddag nog zei dat de winkels in het centrum van de stad de winkels morgen om 18.00 uur hun deuren moet sluiten, is dat nu iets bijgesteld.

In plaats van 18.00 uur worden mensen om 19.00 uur niet meer binnengelaten. Om 20.00 uur moeten de winkels dan dicht zijn.

Raad gaat na het weekend evalueren

Waar eerder vanmiddag werd gezegd dat de vervroegde sluitingstijd ook volgende week geldt, wordt daar nu maandag een besluit overgenomen. De raad wil namelijk de maatregelen na het weekend eerst evalueren.

Aboutaleb wil met deze vervroegde winkelsluiting drukte zoals die afgelopen vrijdag op Black Friday te zien was voorkomen. De maatregel moet mensen aansporen om op een eerder tijdstip op de dag hun inkopen te doen. De Rotterdamse gemeenteraad ziet er absoluut niets in en heeft de burgemeester gevraagd het besluit te heroverwegen. Aboutaleb weigerde dat in eerste instantie, maar is er nu toch op teruggekomen.

Black Friday-drukte

„We hebben de massaliteit waarmee jongeren op Black Friday naar het centrum van de stad kwamen niet goed ingeschat”, zei Aboutaleb eerder vanmiddag. Volgens hem was de jeugd in groten getale aanwezig „om vertier te zoeken”. Ze werden baldadig en staken vuurwerk af.

Daarop besloot Aboutaleb, in overleg met de politie, de winkels eerder te sluiten. Dit kwam ook omdat het te druk werd in de stad. Vorige week zaterdag sloten de winkels om 17.00 uur de deuren en moesten de winkelpanden om 18.00 uur helemaal leeg zijn. „We hebben gekozen voor de hamer”, zei de burgemeester toen. Ook in Eindhoven en Dordrecht moesten de winkels gisteren op last van de gemeente eerder sluiten vanwege de grote drukte.

Later zei Aboutaleb dat hij een verbod op Black Friday had aangevraagd bij het kabinet, maar dat die daar niet in mee gingen. „Ze vonden dat het optreden een zaak van de burgemeesters was”, zei Aboutaleb zondag in het programma Buitenhof. „De 25 burgemeesters hebben gezegd: doe er wat aan. Maar het kabinet heeft besloten om dat niet te doen.” Na de uitspraken van de burgemeester zei een woordvoerder van het kabinet dat zij nooit een dergelijk verzoek hadden ontvangen.

Lees ook: Geen corona-suprises met Sinterklaas: ‘Lijkt wel of er een taboe op rust’

Lees ook: Hoe ver zijn andere landen met vaccineren – en wie mag daar eerst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Aboutaleb zwakt winkelbesluit voor Sinterklaas af: om 20.00 uur écht dicht
Sluiten