Metro
Metro Binnenland 29 nov 2020 / 21:05 uur

Kabinet: Nooit verzoek gehad om Black Friday te verbieden

Het kabinet heeft nooit het verzoek gehad om Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP, na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover.

Aboutaleb zei dat de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad samen om een verbod hadden gevraagd. Maar het kabinet ging daar niet in mee, zei hij tegen actualiteitenprogramma Buitenhof. Zo’n verbod zou ook juridisch gezien lastig zijn geweest, laat het kabinet nu weten. Daarnaast hebben burgemeesters zelf de „ruimte en bevoegdheid om in te grijpen” als dat mogelijk is. Dat is in de wekelijkse vergadering met voorzitters van de veiligheidsregio’s ook meerdere keren besproken.

72 procent rustiger

Ook wijst het kabinet op cijfers van branchevereniging INRetail, waaruit blijkt dat het op de koopjesvrijdag dit jaar 72 procent rustiger was in de winkelstraten dan vorig jaar op Black Friday. De winkeliersorganisatie hamerde er al langer op om Black Friday te verspreiden, waardoor sommige winkels een week lang (Black Week) of een maand lang (Black November) uitverkoop houden. Op die manier moest voorkomen worden dat het op vrijdag te druk zou worden.

Afgelopen weekend besloten burgemeesters van verschillende steden alsnog de winkels eerder te sluiten. Het was op veel plekken te druk, vanwege pakjesavond en de naderende feestdagen.

Het kabinet spreekt al langer met winkeliers om drukte in winkels en de winkelstraten tegen te gaan. Zelf zijn de winkeliers verantwoordelijk voor handhaving in de winkel. Zij moeten ervoor zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel zijn, dat de hygiëneregels worden nageleefd en er duidelijke looppaden zijn aangegeven, bijvoorbeeld met tape. Dit moet voorkomen dat er te veel mensen in één schap bij elkaar staan.

Belgische bezoekers

Het Veiligheidsberaad stelde vandaag in een verklaring dat de drukte in Nederlandse steden deels te wijten was aan Belgische bezoekers. Het gaat dan vooral om steden in het zuiden van het land, zoals Maastricht, Eindhoven en Breda. Maar ook in Rotterdam werden veel Belgische nummerborden gezien.

„In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten”, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad tegen de NOS. „Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn”, zei Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is.

Bruls zegt dat burgemeesters er niet over gaan, maar hij vindt dat Nederland en België over de kwestie afspraken moeten maken.

Lees ook: Vuurwerkbom beschadigt huis burgemeester, politie legt illegale feesten stil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kabinet: Nooit verzoek gehad om Black Friday te verbieden
Sluiten