Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 13 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Theaters en bioscopen mogen van Rutte donderdag weer open

Zoals verwacht kunnen de theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken komende donderdag weer opengaan, meldt Mark Rutte.

De tijdelijke extra maatregelen van twee weken lopen woensdagavond laat op 18 november af, bevestigde premier Mark Rutte vandaag tijdens zijn persconferentie. „Het was echt voor twee weken”.

Vanmiddag werd juist bekend dat het aantal besmettingen langzaam blijft oplopen.

Rutte ziet gunstige cijfers opnames

Het is volgens Rutte nog niet precies te zien wat de extra maatregelen hebben opgeleverd. „De verwachting is dat het leidt tot 200 opnames minder op de intensive care en 1200 opnames minder in de ziekenhuizen. En daarnaast betekent het een versnelling van de werking van het pakket maatregelen van 13 oktober, dat dus blijft doorlopen”, aldus Rutte.

In een alcoholverbod tijdens de jaarwisseling, naast een vuurwerkverbod, ziet Rutte niets. Een ziekenhuis heeft dat geopperd, omdat elk jaar ook een paar honderd mensen bij de spoedeisende hulp belanden vanwege een alcoholvergiftiging. „Het zou ook helpen als we allemaal thuis in de stoel blijven zitten op oudejaarsavond. Nee, we doen het niet, je moet keuzes maken”.

Nog geen zorgen Rutte om besmettingen

De lichte stijging in het aantal coronabesmettingen de afgelopen drie dagen „is op zich nog niet ernstig. Op weekbasis is er een afname van 30 procent en ook het reproductiegetal is een eindje onder de 1. Bovendien worden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen”, zei de premier. Dat cijfer is belangrijk, omdat het aantoont dat een besmet persoon minder dan één ander aansteekt en het coronavirus dan langzaam uitdooft.

Vandaag werden 6109 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl dat tot dinsdag nog was gedaald naar 4681. Deskundigen zijn niet overbezorgd over de recente stijging, stelt Rutte. „Maar we volgen het heel kritisch.” Deze week gaf de premier bij een live online event waarbij mensen vragen konden stellen, nog aan dat het in kabinet over te nemen maatregelen ‘soms flink knettert‘.

‘We zijn er absoluut nog niet’

Volgens hem zijn er sowieso nog te veel mensen besmet met het coronavirus. Zo liggen er nog veel mensen in het ziekenhuis, waardoor reguliere zorg blijft afgeschaald. „Alles bij elkaar opgeteld zijn we er absoluut nog niet.”

Tegelijk was het volgens hem „ook niet voorzien dat we nu al op ongeveer 3500 nieuwe besmettingen per dag zouden zitten.” Aan dat aantal zijn ongeveer tien opnames op de intensive care gekoppeld. Die aantallen zijn volgens de modellen pas voorzien in de eerste of tweede week van december, aldus Rutte.

Lees ook: ‘Hoop doet leven’: proef in bioscoop, theater en stadion (festivals nog niet)

Lees ook: Dikke boete en een strafblad bij het afsteken van vuurwerk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Theaters en bioscopen mogen van Rutte donderdag weer open
Sluiten