Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Hoop doet leven’: proef in bioscoop, theater en stadion (festivals nog niet)

In een aantal bioscopen, theaters en stadions mogen begin volgend jaar bij wijze van proef meer mensen komen, om te kijken hoe dat gaat. ‘Back to Live’ heten de evenementen waar mee wordt geëxperimenteerd toepasselijk.

Het kabinet heeft in principe groen licht gegeven voor tests met deze evenementen en zakelijke congressen, meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) na een overleg tussen het kabinet en de evenementenbranche. Concerten en festivals mogen nog even niet proefdraaien.

Lees ook: Beruchte seriemoordenaar overleden, ‘corona heeft eindelijk iets goed gedaan’

Waakzaam

De proeven mogen overigens alleen in regio’s waar op dat moment het risiconiveau ‘waakzaam’ geldt, risiconiveau 1. Dat betekent dat de situatie goed onder controle is: het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is laag, mensen houden zich aan de regels, het bron- en contactonderzoek werkt goed en de zorg kan het aan.

„Ik ben er echt heel erg blij mee”, zegt staatssecretaris Keijzer. „Maar we moeten wel kijken naar het niveau van besmettingen. We willen voorkomen dat het misgaat.” Ook de ingangsdatum van de pilots is nog enigszins ongewis.

Eerst werd nog gesproken over sneltests bij de deur van evenementen, maar „zover is het nog niet”, zegt Keijzer. Het is nog niet mogelijk om mensen zonder klachten goed te kunnen testen met zo’n sneltest. Maar de bezoekers van de proefevenementen zullen wel een PCR-test ondergaan.

Al is het niet veel, het nieuws wakkert wel weer een en ander aan. „Hoop doet leven!”, schrijft Huub Heye.

Experimenten proef

Over het algemeen begrijpt de groep die verantwoordelijk is voor de experimenten de keuze van het parlement om niet alle proeven goed te keuren. „Natuurlijk hadden wij het liefst morgen gestart met deze pilot-events, maar we zien ook wat er aan de hand is”, zegt voorzitter Marcel Elbertse van de stuurgroep. Hij benadrukt dat het publiek wat de branche betreft alleen uit negatief geteste personen bestaat, die ook nog eens worden gevraagd zeker twee weken na het evenement geen contact te hebben met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met longproblemen. „Gelukkig heeft het kabinet waardering voor die opzet en aanpak en hebben ze aangegeven dat er groen licht komt, zodra de situatie verbeterd is.”

De proefevenementen worden ‘Back to Live’ genoemd door de evenementenbranche. Een ietwat Backstreet Boys-achtige benaming voor het nieuwe leven inblazen in de sector.

https://twitter.com/BIGBUDDAH94/status/1322398306643955712

In het Beatrix Theater Utrecht wordt waarschijnlijk geëxperimenteerd met zowel een voorstelling als een zakelijk congres. De sector werkt ook samen met Ziggo Dome, Mojo, de voetbalbond KNVB en de clubs Almere City en N.E.C.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.