Metro
Metro Binnenland 13 nov 2020 / 18:45 uur

Dit weekend maatregelen tegen grote drukte in natuurgebied Posbank

Rheden, Rozendaal, de politie en Natuurmonumenten hebben voor komend weekeinde maatregelen genomen om een einde te maken aan de voortdurende, te grote drukte op de Posbank.

In het natuurgebied aan de rand van de Veluwezoom was het afgelopen weekend zo druk dat het onmogelijk was om op te treden, ondanks het feit dat veel bezoekers zich niet aan de coronamaatregelen hielden, zegt de gemeente Rheden.

Drukte bij uitkijkpunt Posbank

Zaterdag en zondag gaan handhavers vaak en streng controleren op het naleven van de regels. Bij een overtreding volgt al snel een bekeuring, zo waarschuwen politie en gemeenten. Het uitkijkpunt bovenop de Posbank is twee dagen verboden gebied, omdat daar steeds drommen mensen staan.

Op de toegangswegen naar de Posbank geldt dit weekend eenrichtingsverkeer. Zodra de parkeerplaatsen in het natuurgebied vol zijn volgt afsluiting voor gemotoriseerd verkeer. Tekstkarren in de wijde omgeving waarschuwen recreanten die naar het gebied willen.

Een foto van het uitzichtpunt van de Posbank dat wordt gesloten
Het uitzichtpunt van de Posbank wordt twee dagen lang afgesloten. Foto: ANP / Sem van der Wal

‘Natuur opzoeken begrijpelijk’

Burgemeester Carol van Eert van Rheden zegt wel te begrijpen dat veel mensen de natuur opzoeken nu veel andere dingen niet kunnen, maar te grote drukte kan volgens hem nu niet. Dat zegt ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht Peter den Oudsten namens de 26 gemeenten in zijn regio. Den Oudsten roept recreanten op om niet met de auto naar natuurgebieden te rijden om daar te gaan wandelen.

Op bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug is het bezoek de afgelopen tijd zo sterk gestegen, dat er geregeld te grote drukte ontstaat op parkeerplaatsen. Door de drukte zetten steeds meer mensen hun auto in de berm bij gebrek aan een plek op de parkeerplaats. Ook neemt het aantal overtredingen toe. Natuurbeheerorganisaties hebben zelf vaak al verscherpt toezicht georganiseerd, maar dat is volgens de veiligheidsregio niet voldoende om de druk op de gebieden te verlichten. Daarom komt die nu met de oproep.

Den Oudsten geeft aan dat de oproep ook past bij het dringende advies om reisbewegingen tot het minimum te beperken.

Lees ook: Theaters en bioscopen mogen van Rutte donderdag weer open

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit weekend maatregelen tegen grote drukte in natuurgebied Posbank
Sluiten