Metro
Metro Binnenland 14 nov 2020 / 20:01 uur

Akwasi bij zijn huis lastiggevallen door Zwarte Pieten

Rapper Akwasi is bij zijn woning in Weesp lastiggevallen door een aantal voorstanders van Zwarte Piet, die als Zwarte Pieten verkleed bij hem aanbelden. Toen er niet werd opengedaan, lieten ze een Zwarte Pieten-zak achter.

Op een filmpje dat verspreid wordt op social media door een pro-Zwarte Piet-actiegroep, is te zien hoe twee mannen, verkleed als Zwarte Piet, aanbellen bij het huis van Akwasi. „We gaan even kijken of hij thuis is.” Buren bemoeien zich met de situatie en vragen de mannen om weg te gaan, maar die geven daar geen gehoor aan. „Bemoei je er niet mee”, zegt de filmer. „Wij komen in actie voor onze traditie, het sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Piet”, meldt de actiegroep online.

Omroep Zwart

Akwasi is naast rapper ook het boegbeeld van Omroep Zwart, een aspirant-omroep die meer diversiteit en meer kleur op de Nederlandse televisie en radio wil. Hij is fel tegen Zwarte Piet.

Het filmpje leidt tot verontwaardiging op social media. Zo twittert Jesse Klaver van GroenLinks: „Het is pure intimidatie om Akwasi op deze manier thuis lastig te vallen”. Ook Rob Jetten van D66 heeft op Twitter van zich laten horen. „Dit is geen ludieke actie. Je mag in dit land demonstreren, maar bij het privédomein van anderen blijf je weg.”

Trending

Ook Akwasi zelf heeft indirect gereageerd op de ophef. „Oh wow, ben ik alweer trending? Bewijst maar al te goed waarom Omroep Zwart nodig is”, schrijft hij op Twitter.

Tijdens een demonstratie in Amsterdam, in juni, zei Akwasi dat hij Zwarte Piet hoogstpersoonlijk in zijn gezicht zou trappen als hij hem in november tegen zou komen. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde een zaak tegen hem wegens opruiing, nadat Akwasi die woorden introk.

Lees ook: Oostenrijk vanaf dinsdag voor tweede keer in lockdown

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Akwasi bij zijn huis lastiggevallen door Zwarte Pieten
Sluiten