Metro
Metro Binnenland 11 okt 2020 / 10:56 uur

Veel mensen zien stemmen per post bij de verkiezingen wel zitten

Als in maart per post kan worden gestemd, overweegt een derde van de mensen die willen stemmen om van deze optie gebruik te maken.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar per post te stemmen, vanwege het coronavirus.

Is stemmen per post bij de verkiezingen in maart niet mogelijk, dan overweegt 11 procent van degenen die wel van plan waren hun stem uit te brengen om dit toch niet te doen.

Een foto van Maurice de Hond die peilde over stemmen per post
Opiniepeiler Maurice de Hond. Foto: ANP / Remko de Waal

Wie hebben last van stemmen per post?

Partijen als CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en 50PLUS zullen daar het meeste last van hebben, aldus De Hond. Van de potentiële kiezers van deze partijen overweegt dan rond de 15 procent thuis te blijven. FVD, D66 en PVV zullen er het minste last van hebben. Rond de 5 procent van de kiezers die mogelijk op deze partijen stemmen, overweegt dan thuis te blijven.

Als dit scenario echt wordt, zou dat FVD en D66 een tot twee zetels extra kunnen opleveren, en PVV twee tot drie, ten koste van met name CDA, PvdA of SP, aldus De Hond. „Hoewel overwegen nog niet betekent dat mensen dan zeker niet gaan stemmen”, tekent de opiniepeiler aan. Bij de kleinere partijen kan het wel net wat uitmaken of men dan net wel of niet een volgende zetel binnenhaalt. De Hond: „Bij de kleinere partijen is de kans op restzetels het kleinst.”

Lees ook: ‘Het ziet er niet goed uit, strenge coronamaatregelen onvermijdelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel mensen zien stemmen per post bij de verkiezingen wel zitten
Sluiten