Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 11 okt 2020 / 10:14 uur

Trump niet meer besmettelijk, arts blijft hem volgen

De Amerikaanse president Donald Trump is niet langer besmettelijk. Dat heeft de arts van het Witte Huis, Sean Conley, bekendgemaakt in een verklaring.

De president heeft zaterdag een coronatest ondergaan waaruit blijkt dat hij niet langer een „overdrachtsrisico voor anderen” vormt.

„Ik ben verheugd te kunnen melden dat de president niet alleen voldoet aan de criteria voor het veilig beëindigen van isolatie, maar dat de laatste COVID-steekproef volgens de momenteel erkende normen aantoont dat hij niet langer wordt beschouwd als een transmissierisico voor anderen”, aldus Conley in de verklaring.

Een foto van Sean Conley, de arts van Trump
Sean Conley, de arts van Trump, tijdens zijn verklaring. Foto: AFP / Saul Loeb

Trump drie dagen in het ziekenhuis

Conley, die wordt beschuldigd van een gebrek aan transparantie, zei dat het tien dagen geleden is dat Trump voor het eerst symptomen van het nieuwe coronavirus begon te vertonen. De president werd een dag later, op 2 oktober, in het ziekenhuis opgenomen en verbleef daar drie dagen. Tests toonden aan dat er „geen bewijs meer was van een actief replicerend virus”, en dat de virale lading van Trump afnam, vervolgde Conley – hoewel hij niet verklaarde dat de president nu COVID-19-vrij is.

Trump is koortsvrij en zijn symptomen zijn verbeterd, zegt Conley, eraan toevoegend dat hij de president zal blijven volgen terwijl hij „terugkeert naar een actief schema”.

De president hield gisteren zijn eerste openbare toespraak nadat bij hem het longvirus werd vastgesteld. Hij sprak ruim een kwartier een menigte toe vanaf het balkon van het Witte Huis. Het optreden wordt gezien als opmaat naar de hervatting van zijn verkiezingscampagne volgende week.

Trump weer op campagne

Enkele honderden aanhangers van Trump waren aanwezig, onder wie leden van een organisatie van conservatieve zwarten en latino’s. De meesten droegen een mondmasker.

De Republikein Trump heeft voor morgen, dinsdag en woensdag grote campagnebijeenkomsten gepland en wil tijdens de verkiezingen op 3 november een tweede termijn veiligstellen. In de landelijke peilingen staat hij echter flink achter op zijn Democratische tegenkandidaat Joe Biden.

Lees ook: President Trump: coronavirus is minder dodelijk dan de griep

Lees ook: ‘Het ziet er niet goed uit, strenge coronamaatregelen onvermijdelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Trump niet meer besmettelijk, arts blijft hem volgen
Sluiten