Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

We gaan misschien wel stemmen per post met de Tweede Kamerverkiezingen

Het kabinet werkt momenteel aan een wetsvoorstel om de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar veilig te kunnen laten plaatsvinden, met het oog op het coronavirus. De kans is groot dat stemmen per briefpost daarbij zijn intrede doet.

Bij ‘briefstemmen’ kunnen kiezers hun stem een paar dagen of enkele weken vóór de verkiezingen van 17 maart per post versturen. Ook kan het stemformulier op de verkiezingsdag zelf worden ingeleverd bij een speciaal inleverpunt in de gemeente. Daardoor hoeven kiezers niet in de rij te staan voor het stembureau.

Dat melden bronnen in Den Haag aan het AD. Eerder meldde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) al dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid. Volgende maand komt zij daar op terug. „Ik wil alle constructieve voorstellen onderzoeken om te zorgen dat deelnemen aan de verkiezingen voor alle Nederlanders zo makkelijk mogelijk is”, zegt de minister.

Lees ook: Knul van twaalf bouwt nucleaire reactor in coronatijd

Zorgen over corona

In de Tweede Kamer pleit het CDA ervoor dat in elk geval mensen van 70 jaar en ouder, die kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, hun stem per brief moeten kunnen uitbrengen. Op die manier hoeven zij op 17 maart hun gezondheid niet te riskeren met de gang naar een stembureau.

„Veel van mijn leeftijdsgenoten maken zich zorgen”, zegt het 77-jarige CDA-Kamerlid Lenny Geluk. „Het is van groot belang dat we verkiezingen toegankelijk houden voor iedereen. Dat betekent dat we juist nu extra oog voor ouderen moeten hebben.”

‘Briefstemmen’

Als het ‘briefstemmen’ er komt, kunnen biljetten enkelen weken of dagen voor de verkiezingsdag worden opgestuurd, of anders op de dag zelf worden ingeleverd bij een speciaal inleverpunt.

Het kabinet wil de verkiezingen van volgend jaar zo veilig mogelijk laten verlopen. Ollongren denkt dat alle stembureaus gewoon open zullen zijn, maar houdt wel een slag om de arm. „Door maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan, zoals het houden van 1,5 meter afstand, moeten stemlokalen anders worden ingericht. Mogelijk worden er locaties afgekeurd, omdat het ondoenlijk is om voldoende afstand te houden.”

Stemmen per briefpost

Tot nu toe werd gestemd per brief door Nederlanders met kiesrecht die in het buitenland wonen.

https://twitter.com/DennisWanningen/status/470699123432488960

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.