Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 okt 2020

‘Het ziet er niet goed uit, strenge coronamaatregelen onvermijdelijk’

Het is bijna onvermijdelijk dat er strengere coronamaatregelen volgen nu het aantal besmettingen toch blijft doorstijgen.

Dat zeggen viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong en ook IC-arts Diederik Gommers. Laatstgenoemde denkt dat een lockdown nodig is. En dan geen intelligente.

„We gaan langzaamaan naar de situatie zoals in maart en april en dat willen we natuurlijk niet”, meldt Menno de Jong tegen de Amsterdamse zender AT5. Gisteren steeg het aantal besmettingen in Nederland met zo’n 6500. In Amsterdam kwamen er 630 nieuwe coronagevallen bij. De Jong: „Het ziet er niet goed uit. Vorig weekend zaten we nog op zo’n vierduizend gevallen per dag, dat zijn er nu zesduizend. Het aantal opnames is ongeveer 1200. In de zomer waren het er tussen de 100 en 200, toen maakten we ons ook al zorgen. Een derde van de opnames op de IC is nu coronagerelateerd.”

Aanvullende coronamaatregelen komen eraan

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid blijft hopen dat het aantal dagelijkse coronabesmettingen vandaag toch nog een afvlakking laat zien, zei hij gisteren bij het lanceren van de Corona-App. Maar als die uitblijft, zijn aanvullende maatregelen „onvermijdelijk”, zei de bewindsman.

Een foto van minister De Jonge die gisteren de Corona-App lanceerde
Minister Hugo de Jonge bij de lancering van de Corona-App. Foto: ANP / Koen van Weel

In het Amsterdam UMC, waar Menno de Jong werkt, is men aan het opschalen. „Amsterdam is één van de epicentra van Nederland. Het aantal opnames neemt toe. Concreet worden er nu stappen gezet om de capaciteit van opnames te vergroten. Dat gaat ten koste van de reguliere zorg. Ook worden er medewerkers ziek en moeten in quarantaine thuis, dat geeft extra druk op de zorg. Wij merken het aan alle kanten.”

Van de maatregelen die bij de laatste persconferentie zijn afgekondigd verwacht De Jong niet veel. „We zouden hiervan begin volgende week uiterlijk effect moeten zien. Dat moet dan wel heel snel gebeuren. Ik ben niet optimistisch. Ik verwacht niet dat we een knik gaan zien opeens.”

Veel Nederlanders negeren de coronamaatregelen

Dinsdag is er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe persconferentie. Vandaag wordt door het kabinet en het OMT overlegd. De Jong: „De genomen maatregelen werken niet. De Nederlandse bevolking, met uitzonderingen daar gelaten, neemt de verantwoordelijkheid niet genoeg voor alle basismaatregelen. Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat er van hogerhand strengere maatregelen genomen zullen worden om groepsgrootte en mobiliteit te verminderen. Dan glij je af naar maatregelen van voor juni. Er moet dus meer gebeuren dan we nu aan het doen zijn.”

Een foto van Diederik Gommers die strenge coronamaatregelen nodig vindt
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Gommers: Volledige lockdown

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei gisteren tegen het Algemeen Dagblad dat het opnieuw gestegen aantal coronabesmettingen reden is snel in een volledige lockdown te gaan. „De maatregelen zijn niet afdoende gebleken. De bedoeling was flatten the curve. Dat wil nog niet lukken.” Gommers zegt er een groot voorstander van te zijn „dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan. En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. Anders verandert er niets. Hopelijk kunnen we er dan snel weer uit.”

Lees ook: Botsing tussen trein en bus in Thailand: zeventien doden

Lees ook: Politie maakt einde aan onaangekondigd coronaprotest op Plein Den Haag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Het ziet er niet goed uit, strenge coronamaatregelen onvermijdelijk’
Sluiten