Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 okt 2020

OM komt vandaag met strafeis tegen Jos B.: ‘Onomstotelijk bewijs dat B. de dader is’

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het onomstotelijk bewezen dat Jos B. degene is die Nicky Verstappen in 1998 heeft gedood. Vandaag hoort de 57-jarige B. de strafeis van het OM.

De officier van justitie zei vandaag aan het begin van het requisitoir dat er „onomstotelijk bewijs” is dat B. de 11-jarige Nicky seksueel heeft misbruikt en gedood. Hij wordt verdacht van vier feiten: het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky en het bezit van kinderporno.

Het OM vindt alle vier deze feiten bewezen. Jos B. heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de dood van de 11-jarige jongen. Wel heeft hij, aan het begin van de behandeling van de strafzaak, in een videoverklaring toegegeven dat hij Nicky heeft gevonden op de Brunssummerheide. Maar de jongen was volgens B. toen al overleden. Uit angst had B. – die een zedenverleden heeft – niets tegen de politie durven zeggen. „Ongeloofwaardig en flinterdun”, is deze verklaring volgens de officier van justitie.

Gekwalificeerde doodslag

Het zal voor het OM ingewikkeld worden om de zaak rond te krijgen. B. wordt niet verdacht van moord maar van gekwalificeerde doodslag. De straffen voor beide delicten kunnen even hoog zijn, maar er is een belangrijk juridisch verschil. Moord is namelijk met een vooropgezet plan, gekwalificeerde doodslag is iemand doden om een ander misdrijf te verhullen. In deze zaak zal het dan gaan om seksueel misbruik.

Maar ook daar zijn niet veel aanwijzingen voor. Deze week nog vertelde een deskundige in de rechtbank nauwelijks aanwijzingen voor misbruik te zien. Hoewel het DNA van B. op veel plekken op de kleding, waaronder de onderbroek, van Nicky zit, wil dat niet zeggen dat hij hem misbruikt heeft. Volgens advocaat Gerald Roethof heeft B. niets te maken met het verdwijnen, of met een mogelijk seksueel misbruik en het overlijden van Nicky. Hij zou Nicky alleen gevonden hebben.

DNA-verwantschapsonderzoek

Aan het eind van de middag zal de strafeis geformuleerd worden. De officier van justitie zei de hele dag nodig te hebben voor het requisitoir. Volgende week is het de beurt aan de advocaat van B. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet duidelijk.

Nicky Verstappen verdween tijdens een zomerkamp in 1998. Zijn lichaam werd een dag later een stukje verderop gevonden. Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot twee jaar geleden B. in beeld kwam na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. B. zelf had daar niet aan meegewerkt, maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een DNA-match. Na een klopjacht werd hij kort na het openbaar maken van de match aangehouden in Spanje.

Lees ook: Peter R. de Vries: ‘Verklaring Jos B. volstrekt ongeloofwaardig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OM komt vandaag met strafeis tegen Jos B.: ‘Onomstotelijk bewijs dat B. de dader is’
Sluiten