Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2020

Jos B. doorbreekt twee jaar lang zwijgen over Nicky Verstappen: ‘Hij was al overleden toen ik hem vond’

Jos B., verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen, heeft een videoverklaring opgenomen. Hierin verklaarde B. dat Nicky al was overleden toen hij hem aantrof. Daarmee zou hij voor het eerst sinds zijn aanhouding in 2018 zijn zwijgen hebben doorbroken. Tot nu toe beriep B. zich namelijk altijd op zijn zwijgrecht.

B. heeft altijd ontkend Nicky Verstappen te hebben ontvoerd, misbruikt of gedood. Een uitleg over die ontkenning gaf hij nooit. Maar in zijn verklaring op video zegt hij daar voor het eerst meer over.

‘Hij was overleden’

„Onder spanning spreek ik niet zo gemakkelijk. Ik heb een verklaring opgenomen”, zegt B. vandaag in de rechtbank in Maastricht. In de video komt hij met een verklaring die hij twee jaar eerder had opgesteld en sindsdien alleen in het bezit was van zijn advocaat. In de strafzaak staat deze bekend als de ‘kluisverklaring’. De verklaring is op video opgenomen en werd vandaag getoond op de eerste zittingsdag van zijn strafzaak.

„Het was een mooie zomer in 1998″, zo begint zijn verklaring. „Ik was er veel op uit. Ook die dag. Ik ben aan de bosrand gestopt voor een kleine boodschap. Mijn aandacht werd getrokken door iets in de verte. Nieuwsgierig ben ik ernaar naar toe gegaan om te kijken wat het was. Van dichtbij zag ik een persoon liggen. Ik ben zo snel mogelijk over het hek geklommen. Het was een kind. Ik heb gezocht naar ademhaling, of er een hartslag was. Ik heb hem aangeraakt, ook de kleding. Hij was overleden.”

Bleef malen

„Ik weet niet hoe lang ik heb gezeten op de plek. Ik wist niet wat ik moest doen. Moest ik het melden bij de politie? Wie zou mij geloven? Ik had een verleden. Het bleef malen in mijn hoofd. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik kreeg het gevoel dat ik bekeken werd en ben toen snel naar huis gegaan.”

Moeilijk functioneren

De 57-jarige B. zegt in de video ook nog dat hij dit geheim altijd voor zichzelf heeft gehouden. Maar hij vond dat het vandaag tijd was om het te vertellen. „Hoe langer ik met het geheim rondliep, hoe moeilijker het werd daar iets mee te doen. Vandaag is wel het moment.” De ouders van Nicky hebben volgens B. namelijk recht op wat hij te vertellen heeft.

B. vertelt dat hij na de vondst bijna niet meer kon functioneren. „Niets ging meer in de uren daarna. Ik wist gewoon niet meer wat ik moest doen. Ik ben gaan fietsen om na te denken. Ik had post meegenomen om te posten, maar mijn gedachten bleven hangen bij het kind. In de media was het nieuws dat er een jongen was vermist en nog steeds niet was gevonden.”

Hij zegt dat er geen noodzaak was om te melden dat hij Nicky had gevonden, omdat de politie het kind al gevonden zou hebben „Ik ben de hei op gefietst om te gaan melden waar ik het kind had gevonden. Toen ik aankwam, bleek dat de jongen al gevonden was. De noodzaak om te melden dat ik het kind ook gevonden had, was er toen niet meer. Ik heb toen niets gezegd. Ik heb fouten gemaakt in het verleden. Foute beslissingen, die kan ik niet meer veranderen. Zo is het gelopen.”

Vragen rechter

Na de videoverklaring stelt de rechter een aantal vragen aan B., die hij probeert te beantwoorden. Zo zegt hij dat hij niet meer precies weet welke dag van de week het was toen hij Nicky vond. „Voor mij is het geheel een grote chaos. Ik weet het niet meer.”

Maar B. kan of wil niet alle vragen beantwoorden: hij beroept zich meerdere malen op zijn zwijgrecht.

Nicky Verstappen

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd anderhalve dag later gevonden, zo’n 1200 meter verderop. Maar waar en hoe hij precies is gestorven, is niet duidelijk. Het  Openbaar Ministerie gaat  ervan uit dat hij is misbruikt en gedood, maar dat is dus nog niet bewezen. Een plaats delict is nooit gevonden.

Jos B. werd in augustus 2018 na een klopjacht aangehouden in Spanje, op basis van een DNA-match. Zijn DNA is namelijk op meerdere plekken gevonden, zoals op en in de onderbroek van Nicky en op zijn lichaam. Vandaag en morgen is de inhoudelijke behandeling van het strafproces met een uitgebreide bespreking van het dossier.

Lees ook: Jos B. blijft in de cel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jos B. doorbreekt twee jaar lang zwijgen over Nicky Verstappen: ‘Hij was al overleden toen ik hem vond’
Sluiten