Manners.nl
Manners.nl Films & series 8 okt 2020 / 11:30 uur

Netflix aangeklaagd wegens ‘onzedelijke’ film Cuties

Al sinds het vrijgeven van de eerste poster en trailer is de Netflix Original Cuties zeer controversieel. Nu is de streamingdienst aangeklaagd wegens de film.

Mignonnes, zoals Cuties origineel in het Frans heet, volgt Amy, een elfjarig meisje. Thuis worstelt ze met alle veranderingen in haar familie. Op school ontmoet ze een dansgroep. Jonge meiden noemen zichzelf ‘De Schatjes’, en dansen op een sensuele manier die je normaal niet bij die leeftijd verwacht.

Lees ook: Netflix haalt ‘seksualiserende’ film er niet af, mensen zeggen Netflix op

Netflix en het controversiële Cuties

Amy begint langzaam haar eigen vrouwelijkheid te ontdekken, tot de grote zorgen van haar ouders. De film legt op een confronterende wijze bloot hoe meisjes in de huidige maatschappij al op veel jongere leeftijd in aanraking komen met seksualiteit.

Regisseur Maïmouna Doucouré wilde dat fenomeen juist aan de kaak stellen met Cuties, met veel lof tijdens het prestigieuze Sundance-filmfestival als gevolg. De film levert echter al sinds het eerste promotiemateriaal veel weerstand op bij het grote publiek.

Rechtszaak

Nu zelfs met een complete rechtszaak als gevolg. Na duizenden woedende redacties op sociale media is er nu in Tyler County, Texas, een officiële aanklacht tegen Netflix ingediend. De streamingdienst wordt aangeklaagd wegens de vermeende seksuele uiting van een minderjarig kind.

Waar de regisseur van Cuties al eerder opwierp dat hij het onderwerp juist met een artistiek en politiek doel heeft getackeld, maakt de aanklacht daar juist specifiek korte metten mee. Volgens de jury in Texas is dat een loos excuus, en is het gedrag dat in de film wordt getoond onacceptabel en illegaal.

Wordt vervolgd

Voor nu blijft het een kwestie van afwachten. De rechter moet zich nog over de zaak gaan buigen, op een vooralsnog onbekende datum.

Netflix zal ongetwijfeld in hoger beroep gaan als de aanklager zijn gelijk krijgt. Waar ligt de grens van artistieke en politieke/educatieve vrijheid? Een interessante kwestie. Wordt vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix aangeklaagd wegens ‘onzedelijke’ film Cuties
Sluiten