Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Het is zover: Nederland gaat weer (gedeeltelijk) op slot

Daar gaan we dan, vier weken lang weer een mini-lockdown in. Alhoewel, zo mini is het niet. De horeca weer dicht, amateursport aan banden gelegd en een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20.00 uur. Na twee weken worden de maatregelen (en de resultaten daarvan) bekeken en, wie weet, afgebouwd. Of verscherpt, dat kan ook nog.

Veel cafés en restaurants door heel het land hadden het extra druk vandaag en vanavond. Nog even dat laatste biertje, laatste kopje koffie buiten de deur of voor de laatste keer met een (beperkt) aantal vrienden uit eten. Cafés deelden daarom fikse bierkortingen uit, restaurants zagen het aantal reserveringen verdubbelen. Wel werd de drukte in goede banen geleid: voldoende afstand en het maximum aantal gasten werd gehandhaafd. Afhalen bij restaurants blijft wel mogelijk tijdens deze gedeeltelijke lockdown.

Nieuwe maatregelen

Het zijn ingrijpende maatregelen die premier Mark Rutte gisteravond tijdens de persconferentie aankondigde. De sluiting van de horeca is daarvan de meest ingrijpende. Gebruik het openbaar vervoer alleen als het noodzakelijk is en ontvang niet meer dan drie mensen per dag, zei Rutte daarnaast.

In alle publieke binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximumaantal bezoekers van dertig. Dat geldt dus voor theaters, poppodia, bioscopen en dergelijke. Veel grote theaters zien er echter niks in om voor slechts dertig mensen open te gaan. Onder meer het DeLaMar Theater, het Luxor in Rotterdam en 013 in Tilburg houden hun deuren een aantal weken gesloten.

Mensen moeten nog meer thuiswerken, tenzij écht niet anders kan, en sporten is beperkt mogelijk. Boven de 18 moet 1,5 meter afstand gehouden worden, je mag met maximaal vier mensen aan teamsporten doen.

Kritiek op beleid

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over het coronabeleid, is flinke kritiek geuit. Zowel oppositiepartijen als coalitiepartijen zijn niet tevreden met het kabinetsbeleid. Zo noemde PvdA-leider Lodewijk Asscher het beleid „gefaald”. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt dat het kabinet twee weken geleden al strengere maatregelen had moeten invoeren. „Zeker had dat gekund. Had je het moeten doen? Ik zeg nu ja.”

Rutte zelf erkent ook zijn fouten: hij vindt dat hij niet goed genoeg heeft gecommuniceerd over het coronabeleid van het kabinet. De nadruk lag de afgelopen maanden te veel op de eigen verantwoordelijkheid, zei hij tijdens het Kamerdebat.

Vandaag was er al een lichte daling te zien in het aantal besmettingen. Gisteren testten 7383 mensen positief op het coronavirus, vandaag 7305. Laten we hopen dat die stijgende lijn doorzet. In rap tempo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.