Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Rutte: Nadruk lag te veel op eigen verantwoordelijkheid

Na de kritiek van de Tweede Kamer op het kabinetsbeleid rondom het coronavirus, erkent ook premier Rutte zijn fouten. Hij vindt dat hij niet goed genoeg heeft gecommuniceerd over het coronabeleid van het kabinet. De nadruk lag de afgelopen maanden te veel op de eigen verantwoordelijkheid, zei hij tijdens het Kamerdebat over de strenge nieuwe coronamaatregelen.

Volgens Rutte is het belangrijk voldoende aandacht te hebben voor de verplichtingen van mensen. Dat heeft hij zelf niet goed gedaan, erkent hij. De premier stelt vast dat mensen de maatregelen nu minder goed opvolgen dan in maart en april. „Dat kan je niet allemaal met communicatie oplossen, maar het had wel effectiever gemoeten.”

Wat volgens Rutte evenmin helpt, is het beeld dat er intern verdeeldheid zou zijn over de aanpak van corona. Hij noemt het „zeer onwenselijk” dat die indruk de afgelopen weken is ontstaan. „Er is discussie, in het kabinet, in het veiligheidsberaad en ook in het OMT. Maar wat je niet wilt, is dat die te zichtbaar wordt, omdat dat ook onzekerheid creëert.”

Maatregelen niet stevig genoeg

De maatregelen die het kabinet twee weken geleden nam waren niet stevig genoeg, erkent Rutte. „Er is te veel zorg of dat pakket wel voldoende doet”, zegt hij. Het aantal besmettingen had inmiddels al een afvlakking moeten laten zien en die is volgens de premier nog onvoldoende zichtbaar.

Hij doelde op extra maatregelen in zes regio’s en daarna nog eens in acht regio’s, die van het niveau beheersbaar naar zorgelijk gingen. Zo moest de horeca daar om 22.00 uur dicht.

‘Te laat en te licht’

PvdA-leider Lodewijk Asscher verweet het kabinet in juli en augustus niets te hebben gedaan terwijl alle kritieke grenswaarden werden overschreden. „Alleen het laatste rondje in de kroeg werd geschrapt”, sneerde Asscher. Hij wilde erkenning van de premier dat „er te laat en te licht is gereageerd”.

Maar Rutte geeft terugkijkend alleen toe dat het pakket niet stevig genoeg was. Te laat was het niet volgens hem, omdat de hele besluitvorming binnen de gestelde termijnen was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.