Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Lichte daling aantal besmettingen: 7305 in 24 uur

Tussen gisterochtend en vandaag zijn 7305 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is een lichte daling ten opzichte van een dag eerder. Gisteren meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een recordaantal van 7383 positieve tests. Het waren er aanvankelijk 7393 maar dat is vandaag bijgesteld.

Rotterdam-Rijnmond vestigde een nieuw record. In de regio testten 978 mensen positief. Voor het eerst telt een veiligheidsregio meer dan 900 besmettingen in een etmaal. Onder de 978 nieuwe coronagevallen zijn 558 inwoners van Rotterdam. In de regio Amsterdam-Amstelland kwamen er de afgelopen 24 uur 761 besmettingen bij, waaronder 637 in de gemeente Amsterdam. Haaglanden telde 623 positieve tests. Daarbij zijn 322 inwoners van Den Haag.

Het aantal sterfgevallen steeg met 32. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 34 sterfgevallen gemeld.

Oranje landen

Het gebeurt ook nog dat mensen van vakantie terugkomen met een coronabesmettingen. Veel Europese landen zijn dan ook oranje, met uitzondering van Duitsland en Zweden. Het kabinet gaat mensen dan ook actief ontmoedigen om naar die oranje landen af te reizen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo komt er op de website ‘nederlandwereldwijd.nl‘, waar men reisadviezen kan vinden, de boodschap ‘boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies’ te staan. De site is van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wordt er advertentieruimte ingekocht op reisvergelijkingssites, waar een verwijzing komt naar de reisadviezen.

Consequenties

Voor automobilisten gaat de minister onder meer social media en navigatieapps inzetten om hen op de maatregelen te wijzen. Daarin worden ook de mogelijke consequenties vermeld als iemand toch gaat, zoals een quarantaine.

Op het spoor wordt geen promotie meer gemaakt voor internationale treinreizen naar bijvoorbeeld Londen of Wenen, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven afgesproken met NS International. Verder gaan „diverse leden van het kabinet” in gesprek met verschillende partijen uit de reis- en vervoersbranche om afspraken te maken over het achterwege laten van promoties voor reizen naar gebieden met een oranje reisadvies. Verder wordt aan verzekeraars gevraagd om informatie hierover onder de aandacht te brengen bij klanten.

Lees ook: Dertig man? Dan houden deze theaters en poppodia hun deuren liever dicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.