Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 14 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dertig man? Dan houden deze theaters en poppodia hun deuren liever dicht

Vanavond om 22.00 uur gaan de nieuwe coronamaatregelen in. Horeca dicht, amateursport aan banden en niet meer dan dertig mensen bij elkaar. Er zullen geen uitzonderingen gemaakt worden, zei premier Mark Rutte gisteren, ook niet voor grote theaters en poppodia. Veel van die locaties houden dan liever hun deuren dicht, voorstellingen organiseren voor slechts dertig mensen zien zij niet zitten.

Instellingen die de afgelopen weken een ontheffing kregen om meer mensen te ontvangen, gaan de komende weken dicht nu deze uitzondering is opgeheven.

‘Niet haalbaar’

Koninklijk Theater Carré houdt de deuren tot ten minste 27 oktober dicht. „Helaas is het toegestane aantal van dertig bezoekers voor ons theater niet haalbaar met een capaciteit van 1756 stoelen. Bezoekers zullen zo snel mogelijk op de hoogte worden gesteld”, schrijft het theater op de website. Het Luxor in Rotterdam heeft alle voorstellingen die tot en met 25 oktober gepland stonden geannuleerd.

Ook het DeLaMar ziet geen reden om de deuren nu te openen. „We hebben de afgelopen tijd ontzettend ons best gedaan om voorstellingen aan te bieden voor een kleiner publiek, maar met een capaciteitsbeperking van dertig personen kan de programmering de komende tijd helaas niet doorgaan. We hebben dan ook het moeilijke besluit genomen om ons theater in ieder geval tot en met 15 november te sluiten”, meldt het theater op zijn website.

In Tilburg blijft 013 de komende weken ook dicht, in ieder geval tot 11 november. Voor Paradiso en de Melkweg zijn de exacte plannen nog niet bekend. Een woordvoerder van Paradiso meldt echter dat ze er vanuit gaat dat ze alles dat gepland stond voor de komende moeten afblazen. Voordat deze maatregelen werden aangekondigd, waren mondkapjes al verplicht in zowel Paradiso als de Melkweg.

‘Absoluut geen optie’

Theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment vindt het „absoluut geen optie” om voorstellingen voor maximaal dertig man publiek op te voeren. „Daar denken we niet eens over na.”

Volgens artistiek directeur Hans Cornelissen zijn de aangekondigde maatregelen extra zuur omdat er net twee producties liepen die helemaal coronaproof waren gemaakt. Cornelissen heeft echter goede hoop dat het kabinet de maatregelen snel weer versoepelt, zodra de besmettingen teruglopen. Minister van Engelshoven heeft namelijk uitgesproken dat theaters het heel goed doen. „En met de draconische maatregelen die nu worden genomen zie ik de besmettingen snel teruglopen en kunnen maatregelen worden versoepeld”, zegt Cornelissen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.