Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 jun 2020
Leestijd: 1 minuut

In Zuid-Holland werd bij 30 mensen ten onrechte corona vastgesteld

In Zuid-Holland kregen ongeveer dertig mensen te horen dat ze corona hadden, terwijl later bleek dat dit niet klopte. De GGD vond de hoge piek al opvallend en had er eerder nog geen verklaring voor.

Vanochtend meldde De Telegraaf al dat in Dordrecht vijftien mensen zonder corona positief waren getest, inmiddels blijkt het om dertig mensen te gaan, meldt RTV Rijnmond. De oorzaak was haperende apparatuur in een laboratorium.

Het apparaat waarmee de tests waren uitgevoerd was „te streng afgesteld”, meldt het Regionaal Laboratorium voor Medische Microbiologie (RLM) in Dordrecht. Zestien testen waren afgenomen in de teststraat van de GGD. De overige veertien bij patiënten van zorginstellingen en bij huisartsen.

Geen menselijke fout

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich op corona laten testen. Sindsdien waren er in Zuid-Holland opvallend veel positief geteste personen. Artsen trokken daarom onlangs aan de bel omdat zij ernstige twijfels hadden over de juistheid van de vele positieve testuitslagen afkomstig van een niet-getraceerde bron.

Er was geen sprake van een menselijke fout, benadrukt Karel van Hengel, directeur van de GGD Zuid-Holland-Zuid in De Telegraaf.

Quarantaine beëindigen

Een nieuwe analyse van de eerder afgenomen monsters met een positieve uitslag leidde in alle gevallen tot een negatieve uitkomst. De mensen die onterecht positief waren getest en hun als innig aangeduide contacten kregen een dag later te horen dat zij hun opgelegde quarantaine van veertien dagen mochten beëindigen.

Eén besmetting

Gisteren werd bekend dat slechts één persoon die de demonstratie op de Dam in Amsterdam op Tweede Pinksterdag heeft bijgewoond, is besmet met het coronavirus. Gevreesd werd voor veel meer besmettingen, maar die angst is nu weggenomen.

Lees ook: Bij Nicole werd onterecht corona vastgesteld: ‘Het zorgde voor zoveel onrust’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.