Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 13 feb 2021
Leestijd: 6 minuten

Dit is het belangrijkste nieuws van zaterdag 13 februari

Dit is het belangrijkste nieuws van zaterdag 13 februari. Als je dit artikel hebt gelezen, ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws van vandaag.

Dit bericht is tot 18.00 uur aangevuld.

Wegen naar schaatsgebieden afgesloten

Op diverse plekken waar kan worden geschaatst is het erg druk. Meerdere gemeenten hebben wegen afgesloten. Zo is de doorgaande weg N518 richting Zuiderwoude en Marken afgesloten. Veel mensen willen daar schaatsen bij de Gouwzee, maar het is er te druk en het risico bestaat dat de hulpdiensten er niet meer door kunnen, meldt de gemeente. In Alphen aan den Rijn kunnen mensen niet meer naar de Treinweg. Op de N231 worden ze teruggestuurd door verkeersregelaars.

Het is ook te druk bij de schaatsgebieden in Stichtse Vecht. Bij Breukelen is de rotonde afgesloten. Het dorp blijft toegankelijk voor hulpdiensten, bewoners en leveranciers, zegt de gemeente.

De gemeente Eemnes laat weten dat de parkeerplaats bij het Stichtse Strand vol is. Mensen die toch komen lopen het risico dat hun auto wordt weggesleept, aldus de gemeente.

Dooi vanaf maandag

We krijgen een koud weekend, maar vanaf maandag gaat het dooien. Vandaag vriest het nog 2 tot 4 graden, alleen in het zuiden komt al voorzichtig iets minder koude lucht het land binnen. Daar komt de temperatuur in de loop van de middag rond het vriespunt uit, met zelfs in Zeeland kans op een graadje boven nul.

Valentijnsdag start nog koud, maar met de wind die naar het zuidoosten draait wordt de aangevoerde lucht wel steeds minder koud. De middagtemperaturen komen in bijna het hele land dan boven het vriespunt uit. In het zuiden kan het alweer 6 graden worden.

De rest van de week komt de temperatuur niet meer onder het vriespunt uit. Het weerbeeld is wisselvallig, met later in de week drogere en zonnige perioden. Mogelijk krijgen we met middagtemperaturen tot 14 graden alvast zelfs een klein vleugje lente voorgeschoteld.

‘Dion Graus dwong ex-vrouw tot seks met anderen’

De Rijksrecherche onderzoekt nieuwe opnames en documenten waaruit volgens NRC zou blijken dat PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus zijn toenmalige echtgenote meerdere jaren heeft aangezet tot seks met zijn particuliere beveiligers. Het materiaal is aangeleverd door zijn ex-vrouw.

Wanneer de beveiligers Graus begeleidden bij trips door het land, stuurden ze geen factuur. Daarentegen hadden ze wel seks met zijn vrouw, aangemoedigd door het Kamerlid, zo is te horen op ingeleverde audiofragmenten. Het gebeurde in hotels en sauna’s die werden gehuurd door Graus en ook in een PVV-kantoor in de Tweede Kamer.

Rutte sluit PVV uit

Gisteren in het radioprogramma Met het Oog Op Morgen zei Rutte dat hij niet met de PVV in een nieuw kabinet wil. Eerder sloot hij FvD ook al uit. Een reden waarom hij niet met de PVV in zee wil, gaf Rutte niet. Hij antwoordde enkel „nee, ook nog steeds niet”, op de vraag of hij nog altijd geen samenwerking met de PVV wil.

In 2017 wilde de demissionair premier ook niet in een kabinet met PVV, dat was toen vanwege de Marokkanen-uitspraak van Wilders.

Schaatskoorts

De afgelopen dagen waren veel mensen al aan het schaatsen, maar dit weekend wordt het waarschijnlijk nog een stuk drukker. Vanochtend stonden schaatsers dan ook al vroeg op het ijs. Ziekenhuizen, hulpverleners en handhavers verwachten ook een druk weekend, gisteren zagen de artsen al een toename van patiënten met zo’n 50 procent. Onder meer in Rotterdam en Friesland meldden tientallen mensen met schaatsblessures zich in het ziekenhuis.

Burgemeesters waarschuwen dat als bepaalde plekken te druk worden, ze toegangswegen afsluiten. Ook roepen ze op om de coronamaatregelen in acht te nemen, en niet samen te scholen op het ijs. Mensen moeten hun reisbewegingen beperken. Ga je wel schaatsen, check dan even of het niet te druk is én of je bij je favoriete schaatsplek kunt komen met de auto.

4229 nieuwe coronagevallen, 67 nieuwe sterfgevallen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 4229 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de cijfers van vrijdag en van vorige week.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 24.207 meldingen van positieve tests, een gemiddelde van 3458 besmettingen per etmaal. Dat cijfer ligt lager dan in de voorgaande weken, maar is ernstig vertekend door de sluiting van de teststraten afgelopen zondag. Vanwege het winterweer konden tienduizenden mensen zich die dag niet laten testen. Ook in de dagen erna waren veel teststraten nog dicht. Verreweg de meeste testlocaties zijn inmiddels weer open, maar het is niet bekend hoeveel mensen die op zondag zouden zijn getest, nu alsnog weten of ze het coronavirus onder de leden hebben.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met 67, een meer dan vrijdag. Dat is vergelijkbaar met voorgaande dagen. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden soms pas na een tijdje geregistreerd.

Vliegtuigje neergestort in Groningse Kornhorn

In een weiland in het Groningse Kornhorn is zaterdagmiddag rond 15.00 uur een vliegtuigje gecrasht in een weiland. Het vliegtuigje is neergestort in een weiland bij een boerderij aan de Noordwijkerweg in Kornhorn (gemeente Westerkwartier). De piloot van een sportvliegtuigje is door het ongeluk om het leven gekomen, meldt de politie in Groningen. De piloot was de enige inzittende van het toestel.

Op beelden via Twitter is te zien dat brokstukken verspreid over het weiland liggen en dat de hulpdiensten massaal zijn uitgerukt. De politie Groningen meldt dat er een onderzoek is begonnen en dat een politiehelikopter boven de plaats van de crash vliegt.

De Leeuwarder Courant meldt dat het verongelukte sportvliegtuigje eerder op zaterdagmiddag zou zijn opgestegen van vliegveld Drachten.

Aanklagers willen getuige oproepen in proces tegen Trump

In het proces in de Senaat tegen oud-president Donald Trump over het al dan niet aanzetten tot opstand, willen de aanklagers minimaal een getuige oproepen. Het gaat om een lid van het Huis van Afgevaardigden dat een telefoongesprek hoorde tussen president Trump en de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden tijdens de bestorming van het parlement.

De Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler zou naar eigen zeggen hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. De president zou dat duidelijk hebben gemaakt in een gesprek met fractieleider Kevin McCarthy.

Mogelijk volgen daarna nog meer getuigen, verklaarde het hoofd van de aanklagers Jamie Raskin zaterdag kort nadat de behandeling van de zaak was hervat. Advocaat Michael Van Der Veen van de verdediging verzette zich tegen het oproepen van getuigen, maar verklaarde zelf dan ook met getuigen te zullen komen als de Senaat ermee in zou stemmen.

De senatoren stemden daarop met een simpele meerderheid voor het toelaten van getuigen en nieuwe bewijzen. Het proces, waarvan verwacht werd dat het zaterdag misschien al afgerond had kunnen worden, zal daardoor langer duren.

Meisje zonder armen danst sterren van de hemel als ballerina

Rutte: ‘Gesprek met critici coronabeleid te lang niet gevoerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is het belangrijkste nieuws van zaterdag 13 februari
Sluiten