Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 15 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Dit is het belangrijkste nieuws van maandag 15 februari

Dit is het belangrijkste nieuws van maandag 15 februari. Lees je dit, dan ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws van vandaag.

Dit bericht wordt gedurende de dag aangevuld.

Evenementen in de zomer?

Het eerste proefevenement in Utrecht op maandag biedt perspectief voor de evenementensector, al blijft het onduidelijk wanneer grote evenementen weer kunnen doorgaan. „Misschien dat ze in de zomer in een kleinere gereguleerde setting kunnen doorgaan, maar dat is speculatie dus daarom testen we nu”, aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Fieldlab hield maandag een evenement voor vijfhonderd gasten in het Beatrix Theater in Utrecht. In een reeks van dit soort proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. Het is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke- als de publieksevenementensector en de overheid.

Nog niet aan de beurt

Veel mensen die nog niet aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus, proberen daar maandag alsnog een afspraak voor te maken. Het landelijke afsprakennummer krijgt veel telefoontjes van mensen die niet in de zorg werken en te jong zijn om nu al een prik te krijgen. „Ben je jonger dan 80 jaar, dan word je nu nog niet gevaccineerd”, laat de koepel GGD GHOR Nederland weten.

Lente op je bol

Dikke kans dat je volgend weekend met je bol in de zon kunt zitten, want het wordt een beetje lente. Toch blijft her en der nog wat sneeuw liggen, dus je biertje kun je misschien lekker koelen in de sneeuw.

Dit weekend al even lente: met je bol in de zon en je bier in een sneeuwbult

Man opgepakt wegens stelen persoonsgegevens GGD

Een zesde man is gearresteerd voor de diefstal van persoonsgegeven uit de coronasystemen van de GGD. Het gaat om een 18-jarige man uit Den Haag. Hij werd afgelopen vrijdag opgepakt, heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De zaak kwam eind januari aan het licht, toen RTL Nieuws ontdekte dat gegevens van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen, te koop werden aangeboden via de chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers.

7383 boetes voor negeren avondklok

Afgelopen week heeft de politie 7383 boetes uitgedeeld aan mensen die de avondklok niet naleefden. Dat zijn er iets meer dan de week daarvoor, toen dat aantal op 6959 bekeuringen lag. De politie beëindigde bovendien 96 illegale feesten verspreid over het land.

Bovenop de bekeuringen voor het overtreden van de avondklok, beboette de politie ook nog eens 454 mensen vanwege groepsvorming. 345 personen kregen een waarschuwing omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hielden.

Australië en Nieuw-Zeeland krijgen eerste vaccins

Australië en Nieuw-Zeeland hebben hun eerste coronavaccins ontvangen. De landen willen later deze maand beginnen met het inenten.

„The Eagle has landed”, jubelde minister van Volksgezondheid Greg Hunt van Australië. Daar landde maandagmiddag (lokale tijd) in Sydney een vliegtuig met de eerste lading vaccins. Australië heeft 142.000 doses ontvangen van het middel van Pfizer/BioNTech, hetzelfde middel dat wij in Nederland gebruiken. De autoriteiten beginnen op 22 februari met het inenten van burgers.

In Nieuw-Zeeland maakte premier Jacinda Ardern bekend dat de eerste 60.000 doses van datzelfde vaccin waren aangekomen. Daar wordt komend weekend begonnen met het vaccineren van mensen die werken aan de grens. „Dit wordt de grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis van ons land”, voorspelde Ardern. „We hebben genoeg vaccins gekocht voor alle Nieuw-Zeelanders en die worden gratis verstrekt.”

Engelse reizigers verplicht in quarantaine

Reizigers die vanuit risicogebieden naar Engeland reizen, moeten vanaf vandaag rekening houden met iets nieuws. Ze moeten namelijk tien dagen in quarantaine in een hotel en daar zelf voor betalen. Dat kost omgerekend zo’n 2000 euro per persoon.

Reizigers moeten na aankomst ook twee coronatesten ondergaan: op dagen twee en acht van hun quarantaine. Als de test positief is, moeten de reizigers langer in quarantaine blijven. Mensen mogen hun hotelkamers in de tussentijd niet verlaten. Maaltijden worden langsgebracht. Voor reizigers die naar andere delen van het Verenigd Koninkrijk gaan, kunnen andere regels gelden.

Eerste proefevenement

Vandaag vindt het eerste proefevenement plaats, met 500 bezoekers. Zij komen samen voor een zakelijk congres in het Beatrixtheater in Utrecht. Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als publieksevenementensector en de overheid, houdt een reeks van dit soort proeven met honderden bezoekers. Daar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

https://twitter.com/ID310_/status/1361228419229491203

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, opent het zakelijke congres. Voor het congres zijn mensen uit de evenementensector uitgenodigd om te praten over de toekomst van hun branche.

Er gelden wel regels: bezoekers hebben maximaal 48 uur van te voren een coronatest ondergaan en moeten bij binnenkomst hun temperatuur laten opmeten. Binnen worden de bezoekers gevolgd door een bewegingssensor, om achteraf te meten hoeveel contact ze met anderen hebben gehad. Ook vijf dagen na afloop doen alle bezoekers een coronatest.

Dode en gewonde bij schietpartij in Amsterdam

In Amsterdam is gisteren een 29-jarige man omgekomen bij een schietpartij, meldt de politie. Een andere man van 35 jaar is gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Hij is buiten levensgevaar.

De schutter is op de vlucht geslagen. De politie is op zoek naar hem. De schietpartij vond plaats op de hoek van het Van Limburg Stirumplein en de Van der Hoopstraat in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West.

De politie heeft het vermoeden dat de schoten zijn afgevuurd nadat er een ruzie was geweest

Code rood door ijzel

In Nederland is vandaag code rood van kracht wegens voorziene gladheid op wegen. Het KNMI gaf hiervoor gisteren een weeralarm.

In Noord- en Zuid-Holland en Zeeland geldt code rood tussen 03.00 uur en 10.00 uur, in Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Friesland en de Waddeneilanden is die van kracht tussen 05.00 uur en 12.00 uur. Voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg is het code rood tussen 07.00 uur en 14.00 uur.

Door de gladheid zijn veel basisscholen, bibliotheken en GGD-locaties vanochtend dicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.