Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 11 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit is het belangrijkste nieuws van donderdag 11 februari

Dit is het belangrijkste nieuws van donderdag 11 februari. Lees je dit, dan ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws van vandaag.

Dit bericht wordt in de loop van de dag aangevuld.

NK marathon op natuurijs van de baan

Het kabinet geeft geen toestemming voor een NK marathon op natuurijs. De overheid is na overleg met het Veiligheidsberaad tot de conclusie gekomen dat het vanwege de druk op de zorg en de politie nu niet mogelijk is om ‘coronaproof’ een dergelijk evenement te organiseren. Schaatsbond KNSB had eerder in de week een plan van aanpak ingediend. Schaatsbond KNSB noemt het een zware teleurstelling dat het kabinet en het Veiligheidsberaad geen toestemming geven voor een NK marathon op natuurijs. „Dit is een heel bittere pil, een enorm zware teleurstelling”, reageert Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

https://twitter.com/schaatsennl/status/1359937346028924932

Sommige groepen krijgen voorrang bij vaccinatie

Het kabinet gaat bepaalde groepen mensen voorrang geven bij het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met het syndroom van down of obesitas. Want, zegt de Gezondheidsraad, deze mensen zijn extra kwetsbaar en doen sneller een roep op de zorg en op de IC.

Bijna 4500 nieuwe coronagevallen

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 4472 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in ongeveer twee weken. In de voorgaande dagen viel het cijfer heel laag uit vanwege de sluiting van teststraten in verband met het winterweer. Het is niet bekend hoeveel mensen die zich toen niet konden laten testen, inmiddels alsnog zijn getest.

Spoedeisende hulpafdelingen druk met valpartijen

Spoedeisende hulpafdelingen van diverse Nederlandse ziekenhuizen krijgen het aardig druk door het winterweer. Artsen helpen vooral mensen met gebroken ledematen, snijwonden en gewrichtsklachten door valpartijen. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP langs ziekenhuizen.

Schipper vaart ijs kapot op Amsterdamse gracht

Waar Nederlanders al dagen zitten te wachten en te hopen dat het natuurijs dik genoeg is om op te kunnen schaatsen, is niet iedereen bezig met schaatsplezier. Het ijs op de Prinsengracht en de Brouwersgracht in Amsterdam is vanochtend namelijk volledig vernield door een schipper.

Joe Biden belt met Chinese president Xi

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst sinds zijn inauguratie gebeld met de Chinese president Xi Jinping. Dat deed hij in eerste instantie om Xi een gelukkig Chinees Nieuwjaar te wensen, maar hij sprak ook zijn zorgen uit over de omstandigheden in China. Lees hier meer.

Ziekteverzuim gestegen tot hoogste niveau in 18 jaar

Het ziekteverzuim is sinds 2002 niet zo hoog geweest als in de laatste maanden van vorig jaar; 4,9 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in de zorg was het ziekteverzuim hoog; zo waren er veel ziekmeldingen van medewerkers in verpleeg- en verzorgingstehuizen (verzuim 8 procent). Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen heeft het coronavirus hoogstwaarschijnlijk voor een forse toename gezorgd. Bij overheidsorganisaties melden juist minder mensen zich ziek in het laatste kwartaal van vorig jaar. Waarschijnlijk omdat veel van hen thuiswerken en er dan minder kans is op een besmetting.

https://twitter.com/statistiekcbs/status/1359759117628432388

Rabobank schrapt duizenden banen

De komende vijf jaar verdwijnen er bij de Rabobank 5000 banen, waarvan het grootste deel in Nederland. De bank wil meer inzetten op digitalisering en ook de lage rentes hebben invloed op dit besluit. Ondanks corona maakte de bank vorig jaar wel een miljard euro winst.

Vakbond CNV noemt de grote ontslagronde „zuur voor personeel”. De bank maakt namelijk wel nog steeds winst. De vakbond wijst erop wijst dat de medewerkers van de bank al jaren te maken hebben met koopkrachtverlies.

https://twitter.com/cnvvakmensen/status/1359769843927506944

NS rijdt opnieuw met Sprinters

De NS rijdt ook vandaag met een beperkte dienstregeling. Er rijden vooral Sprinters en op een enkel traject een intercity. Volgens het vervoersbedrijf moeten reizigers rekening houden met uitval van treinen als gevolg van storingen. Volgens de NS zijn door kou en vocht meer treinen in onderhoud en staan reservetreinen niet altijd op de goede plek. Gisteren bleek dat treinen door deze verkorte dienstregeling vaak overvol zitten.

https://twitter.com/NS_online/status/1359728985572339712

Kabinet gaat OMT geen advies vragen over de verkiezingen

Het kabinet gaat het Outbreak Management Team (OMT) niet vragen om een advies over de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. „Dat gaan we niet vragen”, zei demissionair premier Mark Rutte gisteravond in Op1. Leden van het OMT hebben in NRC laten weten bezorgd te zijn over de verkiezingen van 17 maart. Die vinden mogelijk plaats in een derde golf. Verschillende leden pleiten ervoor om de potentiële gevolgen door te laten rekenen.

Voorzitter Olympische Spelen van plan af te treden

De baas van de Olympische Spelen (deze zomer in Tokio) is van plan om op te stappen. Vorige week werd bekend dat OS-organisator Yoshiro Mori (83) vrouwonvriendelijke uitspraken zou hebben gedaan. Zo zei hij hebben gezegd dat vrouwen te lang praten bij vergaderingen, „en dat is irritant”. Mori maakte zijn excuses en zei hij dat hij „vastberaden was om aan te blijven”. Maar er zijn vervolgens uitspraken uitgelekt, waarin duidelijk was dat hij het probleem niet echt begreep. Japanse media melden nu hij van plan is af te treden.

Deel Utrechtse horeca gaat mogelijk over twee weken open

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.