Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 11 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Deel Utrechtse horeca gaat mogelijk over twee weken open

Utrecht wil als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca weer veilig open kan.

De test is een initiatief van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD. Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt het experiment. „We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra’s nodig is. Utrechters worden geraakt in hun vertrouwen over de toekomst en de rol van de overheid. Daarom willen we de komende periode extra werk maken van perspectief bieden en veerkracht voeden”, schrijft burgemeester Sharon Dijksma vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Twee weken

De kennis die tijdens de test wordt opgedaan in Utrecht, wordt zo snel mogelijk landelijk gedeeld. Zo kunnen andere plaatsten ervan leren. De gemeente heeft het voorstel ter goedkeuring voorgelegd in Den Haag. Als ook de rijksoverheid akkoord gaat, kan de proef binnen twee weken al beginnen.

Zodra dat kan, worden er drie bedrijven geselecteerd. Die moeten zich dan wel aan een aantal regels houden. Hoeveel bezoekers er dan worden toegelaten, moet worden afgestemd op de grootte van de horecazaak. Ook moet het personeel elke vijf dagen worden getest en bezoekers moeten een sneltest doen voordat ze naar binnengaan en een paar dagen na hun bezoek.

Binnen moeten de bezoekers een vast route volgen, mondkapjes dragen en afstand van elkaar houden. De horecabedrijven moeten zorgen voor goede ventilatie.

Proefevenementen

De horecaproef staat los van de proefevenementen van het kabinet. In het Beatrixgebouw vindt volgende week als test een zakelijk congres en een optreden van Guido Weijers plaats. Hierbij doet de overheid ervaring op met het organiseren van evenementen in de 1,5 metersamenleving.

Burgemeester Dijksma is blij met de initiatieven. „Utrecht verdient het dat er nú goed wordt nagedacht over een ‘intelligente heropening’ van de samenleving, die aan de orde is zodra maatregelen weer wat versoepeld kunnen worden. Het gaat vaak om de kleine dingen die mensen blij maken en een lach op het gezicht toveren.”

Winkels gaan weer open, maar alleen voor afhalen bestellingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.