Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 okt 2020

Tweede Kamerleden niet te spreken over grote kerkdiensten Staphorst

De Tweede Kamerleden zijn niet te spreken over de drie grote kerkdiensten die vandaag in de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst zijn gehouden. Bij de diensten waren 600 mensen aanwezig, werden er geen mondkapjes gedragen en werd er gezongen.

Hoewel er geen maximumaantal bezoekers geldt voor religieuze bijeenkomsten, hebben de politici maar weinig begrip voor de gebeurtenis. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei dat de kerk „niet het goede voorbeeld geeft zoals andere kerken dat wel doen. Hij benadrukte dat veel kerken wel verantwoordelijk optreden in de coronacrisis. „Ze zijn ook geen haarden van besmetting gelukkig.”

Ook CDA-Kamerlid Chris van Dam stelt dat bijna alle gebedshuizen in Nederland zich verstandig gedragen door terughoudend om te gaan met vieringen en diensten. „Het is jammer dat dit kerkgenootschap niet dat voorbeeld geeft. Ook met de nodige beperkingen kan in deze moeilijke tijden recht gedaan worden aan het grondrecht van godsdienstvrijheid.”

‘Geen uitzondering op coronaregels’

Rob Jetten van D66 noemt het besluit om de diensten te houden ‘onbegrijpelijk’. „Laat minister Grapperhaus – verantwoordelijk voor kerkdiensten – zo snel mogelijk in Staphorst een indringend gesprek voeren.” Lodewijk Asscher van de PvdA gaat zelfs nog een stap verder. Hij vindt dat er überhaupt geen uitzondering op de coronaregels moet worden gemaakt voor religieuze bijeenkomsten. „Als bioscopen, theaters, sportclubs en horeca een bijdrage wordt gevraagd in de bestrijding van het virus, moeten geloofsgemeenschappen ook hun bijdrage leveren.”

Ook de koepelorganisatie GGD GHOR vindt dat er geen uitzondering moet worden gemaakt. „Overal zijn duidelijke richtlijnen, of het nu een kerkdienst of een sportveld of op de werkvloer. Het is heel makkelijk: Houd je aan de richtlijn.”

‘De grens van wat mag, niet opzoeken’

Eerder vandaag reageerde de CDA-fractie in Staphorst al op het besluit van de kerk om de diensten door te laten gaan. „Geloofsbijeenkomsten met zeshonderd personen kunnen grondwettelijk niet verboden worden. Maar kerken hebben wel een verantwoordelijkheid en moeten de grens van wat, mag niet opzoeken. Kerken hebben een voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid naar de hele gemeenschap. Er zijn altijd maatregelen die de een nuttig vindt en de ander minder, maar het kan niet dat iedereen eigen regels hanteert of negeert.”

De kerk zelf meent dat er voldoende rekening gehouden wordt met de coronamaatregelen door de bezoekers te verspreiden over drie diensten waar 600 mensen aanwezig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tweede Kamerleden niet te spreken over grote kerkdiensten Staphorst
Sluiten