Metro
Metro Buitenland 4 okt 2020 / 18:34 uur

Trump mogelijk maandag ontslagen uit ziekenhuis

De Amerikaanse president Donald Trump, die met het coronavirus is opgenomen in het militair ziekenhuis Walter Reed vlakbij Washington, wordt morgen mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis. Dat zei arts Brian Garibaldi tijdens de tweede persconferentie over de gezondheidstoestand van de president.

Als de toestand van Trump blijft verbeteren, mag hij waarschijnlijk vandaag weer terug naar huis. Volgens de artsen heeft de president geen koorts en ademhalingsklachten meer. Ook zijn zijn vitale functies stabiel.

‘Ups en downs’

De persconferentie werd geopend door de lijfarts van Trump, Sean Conley. Hij zei dat de toestand van Trump vooruitgaat. Volgens de lijfarts is er sprake van ‘ups en downs’ in het ziekteverloop bij Trump. Tweemaal doken de zuurstofwaarden in zijn bloed omlaag. Dat gebeurde op vrijdag en op zaterdag. Ook had de president vrijdag hoge koorts. Het artsenteam raadde toen aan om Trump extra zuurstof te geven.

Zaterdagavond kreeg Trump een tweede dosis van het antivirale middel remdesivir. De president wordt sinds zaterdag verder behandeld met de steroïde dexamethason, die ervoor moet zorgen dat het zuurstofgehalte in het bloed op niveau blijft.

Eerder vandaag bedankte Donald Trump zijn aanhangers die voor het ziekenhuis staan. „Heel erg bedankt”, schreef hij op Twitter.

Radiostilte

Vrijdag viel het plotseling stil op het Twitteraccount van de anders zo fanatieke Twitteraar, na een kort bericht over dat Trump en zijn vrouw Melania positief getest waren op het coronavirus. Hierdoor rees het vermoeden dat Trump er slecht aan toe was, maar zaterdag verbrak de president de radiostilte en bedankte hij via het medium zijn artsen.

Uiteenlopende berichten

Zaterdag waren de berichten over de gezondheidstoestand van Trump uiteenlopend. De artsen schetsten die dag tijdens een persconferentie een rooskleurig beeld van Trumps toestand, maar diens stafchef Mark Meadows zei dat hij zich grote zorgen maakte om de president.

Volgens nieuwszender CNN zou Trump woest zijn op Meadows. Doordat Meadows’ uitspraken indruisten tegen het positieve beeld dat Trump en zijn artsen naar buiten brachten, zou de stafchef de geloofwaardigheid van de medische persconferenties in het geding hebben gebracht.

Lijfarts Conley liet weten dat het positieve beeld dat de artsen zaterdag gaven, ermee te maken had dat het medisch team „de positieve houding van hun patiënt wilde weerspiegelen”. Stafchef Meadows zou er volgens Conley bij zijn geweest toen het zaterdag de verkeerde kant opging met Trump. „Gelukkig was dat een voorbijgaande situatie”, aldus Conley.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump mogelijk maandag ontslagen uit ziekenhuis
Sluiten