Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Nu ook kritiek op drukke kerk Staphorst van plaatselijke CDA

Het CDA in Staphorst heeft verontrust gereageerd op de drie grote kerkdiensten die vandaag in de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp worden gehouden.

In de grote kerk worden drie diensten met steeds zeshonderd mensen gehouden. Die hoeven geen mondkapje te dragen en er wordt wel gezongen. „Anders wordt het gemompel”, zei een woordvoer van het geloofshuis. In de kerk passen drieduizend gelovigen, maar door de geloofsgemeente in drie diensten te verdelen denkt de kerk voldoende afstand te kunnen garanderen.

CDA Staphorst: Kerk heeft verantwoordelijkheid

Hoewel bijeenkomsten met meer dan dertig mensen volgens de aangescherpte richtlijnen niet mogen, geldt een uitzondering voor religieuze bijeenkomsten. „Geloofsbijeenkomsten met zeshonderd personen kunnen grondwettelijk niet verboden worden. Maar kerken hebben wel een verantwoordelijkheid en moeten de grens van wat mag niet opzoeken”, schrijft de plaatselijke CDA-fractie in een verklaring. „Kerken hebben een voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid naar de hele gemeenschap.” En ook: „Er zijn altijd maatregelen die de een nuttig vindt en de ander minder, maar het kan niet dat iedereen eigen regels hanteert of negeert.”

Gemeentebelangen boos om (geen) mondkapje

Ook de fractie van Gemeentebelangen in het dorp noemt de kerkdiensten „onverstandig en onverantwoord”. „Er wordt opgeroepen om tijdens de dienst geen mondkapje te dragen terwijl er door de regering toch uitdrukkelijk is gevraagd om in openbare gebouwen juist wel een mondkapje te gebruiken.”

Volgens een woordvoerder van de kerk gebeurt er tijdens de diensten niets dat verboden is en wordt het kerkgebouw heel goed geventileerd. Dat er wel wordt gezongen komt omdat dat een wezenlijk onderdeel van de dienst in de Hersteld Hervormde Kerk is, zegt hij tegen RTV Oost. De kerk is de grootste van de hervormde afsplitsing in Nederland.

Veel ongeloof over Staphorst

Op social media wordt vol ongeloof en boos op de kerkelijke gang van zaken in Staphorst gereageerd. Voetbalsupporters snappen er niets van dat zij niet buiten in een groot stadion mogen zitten, waar zij eerder overigens ook niet mochten zingen. Ouders wijzen op het feit dat zij niet langs de kant van het sportveld naar een wedstrijd van hun kind mogen kijken, terwijl in Staphorst drie keer zeshonderd mensen in één ruimte samen mogen komen.

https://twitter.com/Lovemanyflowers/status/1312717624984440832

https://twitter.com/Lisafuckno/status/1312716106189209600

https://twitter.com/K8228K/status/1312715253336215554

https://twitter.com/BT0536/status/1312713557692350465

Lees ook: Twee op de drie Nederlanders vindt advies over mondkapje dragen terecht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nu ook kritiek op drukke kerk Staphorst van plaatselijke CDA
Sluiten