Julia Osendarp
Julia Osendarp | LinkedIn Nieuws 13 mei 2020 / 15:01 uur

Coronaversoepeling: vragen die ook jij jezelf wellicht stelde

Als de toiletten dicht blijven in het zwembad, plast dan niet iedereen straks in het bad? En als de horecagelegenheden open gaan, trekken mensen dan niet massaal de straat op? De nieuwe coronamaatregelen roepen vragen op.

Waar veel Nederlanders zich de eerste weken keurig aan de coronaregels hielden, lijkt na de persconferentie van woensdag 6 mei toch wat meer tegengeluid te klinken. Het gonst kritiek op de versoepeling die premier Mark Rutte aankondigde en de praktijk moet uitwijzen of bedachte maatregelen haalbaar zijn.

Dat er haken en ogen aan bepaalde regels zitten, blijkt uit de boze sportschoolhouders en verontwaardigde horecaondernemers. Er zijn namelijk nogal wat maatregelen die wat teweeg brengen. Een aantal betrokken partijen becommentariëren de zaak aan de hand van vier stellingen.

1. Zwembaden zijn weer open, maar de toiletten blijven gesloten.

André de Jeu, directeur van Vereniging Sport en Gemeenten nuanceert de bovenstaande maatregel. „In eerste instantie zouden de toiletvoorzieningen gesloten blijven in zwembaden. Maar dit is vorige week aangepast. Dat is namelijk in een zwembad niet te doen.” De Jeu legt uit dat deze maatregel al werd herzien toen kinderen weer de sportvelden mochten betreden. „Je wilt natuurlijk niet tegen een kind zeggen: ‘Daar zijn de dichtstbijzijnde bosjes’.” Dat betekent dus dat de zwembaden inclusief toiletten toegankelijk zijn. „Zwembaden zijn gewend om met hygiënemaatregelen om te gaan. Normaal gesproken zijn daar 100 miljoen zwembadgangers per jaar. Die groep is nu relatief kleiner. De vraag is nu: hoe kun je het toilet gebruik zo hygiënisch mogelijk laten verlopen.”

2. Buiten sporten mag in groepen van tien personen. Sportscholen blijven gesloten.

Betekent dat simpelweg dat als de sportschool de activiteit naar buiten haalt er toch veel mogelijk is? „Eigenlijk wel”, zegt De Jeu. „Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je met vijfhonderd man gaat spinnen in het park. Maar als je de richtlijnen en de anderhalvemeterregel aanhoudt, dan kan het. Wel moet dit in overleg met de gemeente.” Een aantal sportscholen doen dit al. „Je ziet ook dat hockeyclubs of voetbalclubs hun velden beschikbaar stellen voor activiteiten.”

Vragen over de corona-versoepeling, die ook jij je wellicht afvroeg
Buiten voetballen mag weer. (Afbeelding: ANP)

De directeur legt uit dat er dinsdag een gesprek plaatsvond tussen de fitness-sector en de minister. „Daarin hield branchevereniging NL Actief een pleidooi over de aanpak. Die opties worden besproken met de crisisteams.” De Jeu benadrukt dat de verspreiding door te hijgen ervoor zorgt dat binnen sporten niet mogelijk is. „Het gaat om deeltjes die in de lucht blijven hangen. Die zie je niet. Dat maakt het onveilig.”

Waar veel Nederlanders in de eerste weken massaal solo gingen hardlopen (#runsolo) of thuis in de woonkamer oefeningen deden, lijkt nu de drang naar de groepsactiviteiten te groeien. „Bijna 10 miljoen mensen sporten een paar keer per week. Van pingpong tot aan fitness. De sociale maatschappelijke waarde missen we nu. Denk aan de derde helft na een voetbalwedstrijd of het verenigingsleven eromheen. We missen het contact”, zegt De Jeu.

3. Campings en vakantieparken mogen weer helemaal open, inclusief gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen.

Woordvoerder recreatie Marike Rosier van ondernemersorganisatie HISWA-RECRON vertelt dat de anderhalvemeterstrategie in de vakantieparken en campings te handhaven is. „Er is op deze plekken vaak genoeg ruimte.” Het sanitair mag momenteel nog niet gebruikt worden, maar deze moeten 1 juli wel opengaan. „Zolang dat niet gebeurt, mis je een grote groep die geen eigen voorzieningen hebben.” 

Vragen over de corona-versoepeling, die ook jij je wellicht afvroeg
Een verlaten vakantiepark in Zeeland. Hoe zal dit er in de zomer uitzien? (Afbeelding: ANP)

Vakantiehuisjes worden ook vaak gebruikt voor groepsactiviteiten. Toch zit dat er volgens Rosier voorlopig niet in. „Met een groot gezin kan het wel, maar je kunt momenteel geen vriendenweekend organiseren in een huis.” Volgens de woordvoerder kunnen vakantieparken dat makkelijk controleren. „Bij de boeking staat alle informatie over de gasten. Daarnaast komen er ook Boa’s op de terreinen.”

Omdat mensen momenteel hun vakanties naar het buitenland annuleren, bestaat er een kans dat de Nederlandse vakantiebestemmingen deze zomer volstromen. Rosier: „Ik hoop voor de sector dat ze vol komen te zitten. Maar vergeet niet dat veel Duitsers, Belgen en Fransen er waarschijnlijk dit jaar niet zijn. Ook zullen campings en vakantieparken geen honderd procent bezetting hanteren. Daarnaast is vol, vol: ondernemers weten dondersgoed hoe ze dat moeten doen.”

Verder vertelt Rosier dat gemeenten en veiligheidsregio’s de drukte in de gaten houden. „Bijvoorbeeld in Zeeland. Een veiligheidsregio mag de stranden of natuurgebieden afsluiten als het te druk is. Dat kan ook deze zomer gebeuren.” Dat er toch veel vragen zijn over alle maatregelen begrijpt Rosier goed. „De 25 veiligheidsregio’s hebben verschillende regeltjes. Dat maakt het voor de consument lastig. Ik snap goed dat het verwarrend kan zijn als je wel met tien man in een park mag sporten, maar niet met tien man naar een groepsaccommodatie kunt.”

4. Terrassen en café’s gaan 1 juni open. Maar wel met anderhalve meter tussen de gasten en maximaal dertig personen binnen.

Over de handhaving betreft horecagelegenheden legt een woordvoerder van de politie uit: Het is nu nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. De definitieve uitspraak hierover horen we pas een week vooraf en dan kunnen we de handhaving daaromheen bekend maken.” Op de vraag wie horecagelegenheden zullen controleren, antwoordt hij: „De politie is verantwoordelijk voor de openbare ruimte. De gemeenten en daarbij dus de Boa’s zijn verantwoordelijk voor de organisaties en dus in dit geval de ondernemers en bedrijven.”

Terras versoepelingen nieuws metrobot
Stoelen en tafels op het terras met daar 1,5 meter tussen. Zo moet het er de komende periode uit gaan zien. Foto: ANP

Woordvoerder Rinske Wieman van burgemeester Femke Halsema van de gemeente Amsterdam legt uit dat ondanks alle vragen en verwarring de rode draad simpel is. „Zolang je anderhalve afstand houdt en drukte vermijdt, kun je het niet fout doen. Die verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal.” Ze vertelt dat handhaving pas ingrijpt bij excessen en dat mensen goed luisteren naar handhavers. Op de vraag of de versoepeling in de horeca voor ‘excessen’ kan zorgen, antwoordt ze: „Als mensen bij een terras aankomen en zien dat het druk is, dan moet je toch echt die drukte vermijden. Dat geldt ook voor een café-eigenaar die ziet dat er meer dan 30 gasten zijn. Die moet dan toch verzoeken dat mensen vertrekken.” 

Volgens Wieman zijn alle onduidelijkheden niet nodig. „Houd je aan de richtlijnen, dat blijft voorlopig nog wel even zo. En nee, dat betekent niet dat je met dertig man dicht op elkaar kunt gaan zitten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Coronaversoepeling: vragen die ook jij jezelf wellicht stelde
Sluiten