Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Health & mind 13 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

‘Gebruik je gezonde verstand als het om voeding en trends gaat’

De vraag ‘Wat is nou echt goed voor je?’ is op het gebied van voeding lastig te beantwoorden. Er zijn zoveel diëten en trends dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Rosa en Lisanne spraken er in de podcast Bedrock Talks over met Anne de Meulmeester.

Anne is orthomoleculair voedingsdeskundige en heeft haar eigen praktijk Mindful Health, waar ze mensen coacht op het gebied van voeding en levensstijl.

Hoe kijk jij aan tegen trends op het gebied van voeding en gezondheid?

„Aan de ene kant verwelkom ik ze wel, omdat in sommige voedingstrends informatie schuilt die nieuw licht schijnt op wat gezond voor je kan zijn. Aan de andere kant zijn het trends, dus ze komen en gaan. Ze helpen op de lange termijn vaak niet om structureel gezonder te leven. Trends haken vaak niet in op motivatie en gedragsverandering.”

Waarom zijn we hier dan wel zo door gefascineerd?

„Ik denk dat dat komt door de huidige maatschappij waarin we leven. Via de media komt er zoveel informatie onze kant op, ook over voeding en gezondheid. In de jaren 50 hadden we hier geen toegang tot. Tegelijkertijd leven we in een samenleving waarin veel lichamelijke klachten ontstaan waar we ook zo snel mogelijk weer vanaf willen. Die trends lijken een manier om het probleem snel te kunnen oplossen. Terwijl gezondheidsklachten over een langere tijd ontstaan en je er tijd en energie in moet investeren om ervan af te komen.”

Hoe weet je welk eten voor jou goed en slecht werkt?

„Dat is voor veel mensen een enorme zoektocht. Als je niet weet waar je allergisch voor bent, maar wel vermoedt dat je gevoelig bent voor bepaalde voeding, raad ik aan om een voedingsdeskundige te raadplegen en eventueel bloedonderzoek te doen. Zorg dat je advies krijgt en je jouw weg vindt in voedingsland. Zelf werk ik vanuit het gegeven om mensen te laten voelen wat goed voor hen is en daarbij hun gezonde verstand te gebruiken. Vraag jezelf af: komt dit letterlijk zo van een plant of een boom? Dat zijn de dingen waar je lijf daadwerkelijk wat mee kan.”

Voeding kan ook als medicatie dienen, hoe zit dat?

„Als je een normaal en gevarieerd voedingspatroon hebt, zet je eten en drinken preventief al in als medicijn om te voorkomen dat je ziek wordt. Ben je eenmaal ziek en heb je klachten, dan kan voeding een belangrijke bijdrage leveren. Dit werkt zo bij veel darmklachten, maar ook bij huidziektes als eczeem. Door te zorgen dat je ontstekingsremmende voedingsmiddelen eet, zorg je ervoor dat je lichaam beter functioneert en dat die ontstekingen verminderen. Denk aan veel groene groentes, maar ook aan minder suiker en meer plantaardig eten.”

In welke mate speelt voeding een rol in je mindset?

„Door gezond te eten zorg je ervoor dat je darmen goed werken. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je met je voeding de bouwstenen levert voor hormonen en neurotransmitters. Dat zijn stoffen die met name in de hersenen je gedrag, stemming en emoties bepalen. Op het moment dat jij je lichaam voldoende bouwstoffen aanlevert, geef je het lichaam de gelegenheid om die hormonen aan te maken. In je darmen wordt ook een deel van die hormonen geproduceerd, zoals het gelukshormoon serotonine. Er is een nauwe connectie tussen wat er in de darmen gebeurt en in je hersenen. Onderzoek wijst uit dat mensen met een betere darmgezondheid ook een betere stemming hebben.“

Benieuwd naar het hele gesprek over voeding en trends?

Beluister Bedrock Talks op Spotify of iTunes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.