Metro
Metro Nieuws 23 apr 2020 / 13:59 uur

Metro blikt terug deel 4: stationshouder Bets Geurtsen

In deze vijfdelige reeks blikken we terug op ruim twintig jaar papieren Metro. Want hoewel we met Metronieuws.nl jou in je dagelijkse portie nieuws blijven voorzien, gaat er toch een stukje geschiedenis verloren. Vandaag deel 4: stationshouder Bets Geurtsen.

Bets Geurtsen (72) begon in 2014 met het uitdelen van Metro’s op station Amersfoort. Daarvoor deed ze dat twaalf jaar voor Sp!ts.

Wat dacht u toen u het nieuws hoorde?

„Heel eerlijk? Ik had het wel een beetje verwacht. De krant werd steeds een beetje dunner. Maar ik vind het wel erg jammer. Ik vond het heel leuk om iedere dag de krant te mogen uitdelen en onder de mensen te zijn. Ik had het graag gezien dat Metro nog drie jaar zou blijven bestaan, want ik dacht altijd: als ik 75 ben, dan vind ik het welletjes.”

Hoe bent u bij Metro terechtgekomen?

„Mijn man deelde altijd Sp!ts uit en zo ben ik er ook ingerold. Op het hoogtepunt deelden we met zijn zevenen de Sp!ts uit op station Amersfoort. Toen Sp!ts in 2014 ophield te bestaan, werd ik overgenomen door Metro (allebei onderdeel van Mediahuis, red.). Als enige, de anderen moesten vertrekken. In het begin vond ik dat niet leuk, omdat het een behoorlijke klus was om alleen alle kranten in de bakken te leggen en uit te delen.”

Metro blikt terug deel 4: stationshouder Bets Geurtsen
Bets Geurtsen deelde jarenlang Metro uit op station Amersfoort.

Hoe zag uw werkdag eruit?

„Ik stond om 04.00 uur op, want om 05.00 uur moest ik op het station zijn. Dan werden de kranten gebracht door de chauffeur. Ik legde ze dan in alle bakken op het station, en keek overal in de hal of er nog ergens oude Metro’s lagen. Daar was ik dan rond 05.30 uur mee klaar en dan begon ik met uitdelen. Officieel hoefde ik maar van 05.30 uur tot 08.30 uur te werken, maar ik was er vaak tot 09.00 uur. Daarna ging ik elf Metro’s rondbrengen bij de vaste adresjes in mijn straat; veelal oudjes. En als ik dan thuis was ging ik koffiedrinken en Metro lezen. Ik las ‘m van voor tot achter, maar favoriet was de horoscoop.”

Wat gaat u het meest missen?

„Metro en de mensen op het station. De gezellige praatjes met zowel reizigers als mensen die niet hoefden te reizen maar gewoon de krant kwamen halen, dat was zo leuk. Vanmiddag liep ik in het bos met mijn hond. Ik kwam een man tegen die zei: ‘Wat hoorde ik nu, stopt Metro ermee?’. Hij zei dat hij niet alleen Metro, maar ook mij gaat missen op het station. Zulke reacties zijn heel leuk.”

En nu?

Lachend: „Blijf ik vroeg opstaan. Daar kom ik niet meer vanaf denk ik, dat zit er zo in. Rond 04.00 uur word ik gewoon wakker. Dan ga ik koffiedrinken en televisiekijken. Ach, ik vermaak me wel.”

Wilt u de lezer nog iets meegeven?

„Het liefst zou ik iedereen persoonlijk willen bedanken dat ze elke ochtend Metro pakten. Ik ga ze missen.”

Vrijdag lees je deel 5 (slot), met Chris Adam, die al twintig jaar de papieren Metro leest. Terugblik 1 lees je hier, 2 hier en 3 hier. Blijf ons volgen op Metronieuws.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Metro blikt terug deel 4: stationshouder Bets Geurtsen
Sluiten