Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 mrt 2020 / 08:49 uur

Britten boos op woordenboek: vrouw seksistisch gedefinieerd

Het Engelse woordenboek Oxford Dictionaries kan aan de slag. Er is namelijk een brief van een groep boze Britten binnengekomen met klachten over de definitie in het boek van het woord ‘vrouw’. Volgens de schrijvers is deze seksistisch en moet die snel worden aangepast.

Een van de synoniemen die Oxford Dictionaries hanteert is namelijk het woord ‘bitch’. Ook de term ‘maid’ (dat dienstmeisje betekent) staat erbij, net zoals de zin: „God, woman, will you listen?"

Bitch mag geen synoniem zijn

Vooral over de term bitch gaan de klachten, zo weet The Guardian die uit de brieven citeert. „Het woord bitch mag geen synoniem zijn van het woord vrouw. Het is neerbuigend om een vrouw zo te noemen.” De man staat heel anders beschreven, namelijk als een persoon met kwaliteiten als moed, levenskracht en taaiheid.

In totaal wordt de brief door ruim 30.000 mensen ondersteund. Veel van hen zijn academici of taalkundigen. De timing van de brief is niet toevallig, aankomende zondag is het Internationale Vrouwendag.

Nieuwe ‘vrouw’

De brief heeft overigens het gewenste effect. Oxford Dictionaries heeft in een reactie laten weten te werken aan een nieuwe definitie. Deze zou binnen een paar weken verwerkt moeten zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britten boos op woordenboek: vrouw seksistisch gedefinieerd
Sluiten