Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

DENK-duo niet vervolgd voor ‘moordopmerking’ over militairen

De twee DENK-Kamerleden Selçuk Öztürk en Farid Azarkan worden door het Openbaar Ministerie niet vervolgd voor hun uitspraken over het bombardement door de Nederlandse luchtmacht in 2015 in Irak. 

Volgens het Algemeen Dagblad vindt het OM dat er wel degelijke sprake was van het doden met voorbedachte rade. Daardoor is het gebruik van de term ‘moord’ – zoals Öztürk en Azarkan deden – niet onterecht.

Na de uitspraken van het DENK-duo deed advocaat Michael Ruperti samen met 1200 militairen aangifte tegen de politici. „Moord veronderstelt ook kwade opzet. Daarvan is absoluut geen sprake", zo luidt de redenatie.

‘Papa is een moordenaar’

Voorzitter Jan Kropf van vakbond ACOM sluit zich aan bij het statement van zijn advocaat. „Dus eigenlijk zeggen we tegen onze kinderen: papa zit in het leger en is per definitie een moordenaar. Dat kan toch niet?"

De militairen laten het er dan ook niet bij zitten. Ruperti wil nu naar het gerechtshof stappen om alsnog een zaak af te dwingen. „Dit is een strafbare belediging waar kamerleden niet mee weg mogen komen. Helemaal niet omdat Özturk parlementair onschendbaar is in een debat. Wat in de Tweede Kamer wordt besproken blijft al lang niet meer binnen die vier muren. Debatten worden live uitgezonden op internet en heel snel verspreid via sociale media. De onschendbaarheid is een achterhaald idee."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
DENK-duo niet vervolgd voor ‘moordopmerking’ over militairen
Sluiten