Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 27 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Kamp van Koningsbrugge-kijkers gruwelen van geblinddoekte koud water-opdracht: ‘Ik zou het niet kunnen’

Kijkers van Kamp van Koningsbrugge schrokken gisteravond nogal van de opdracht. De deelnemers moesten namelijk geblinddoekt in ijskoud water zwemmen en dat leidde bij sommigen tot paniek en onderkoeling.

Volgens het kijkerspubliek vallen programma’s als Special Forces VIPS en Kamp Waes in het niet bij wat de deelnemers van Kamp van Koningsbrugge moeten ondergaan. En ook gisteravond werd opnieuw duidelijk wat een beproeving het programma is.

Loodzware opdracht in Kamp van Koningsbrugge

Denise is als enige vrouw nog over in de groep met mannen. Volgens presentator Jeroen van Koningsbrugge is dat best een ding. „Dat je de laatste dame bent. Jullie helpen haar wel hè”, zegt hij tegen de rest van de groep. En ook kijkers loven haar prestatie. Ze doet het volgens kijkers overigens beter dan een groot deel van de mannen.

Daarna begint een loodzware opdracht. De deelnemers moeten namelijk ijskoud water in. In duo’s moeten ze naar een bepaalde plek toe zwemmen en daar informatie onthouden. Maar het overgrote deel liggen de deelnemers al watertrappelend en geblinddoekt in het koude water.

Geblinddoekt watertrappelen in ijskoud water

Rust bewaren onder extreme stress, dat is de opdracht. De deelnemers zetten de bril op en dan begint in het water het grote afzien. Door de kou, de brillen en de zware beproeving ontstaat er chaos en paniek onder de deelnemers. Wel hebben ze allemaal een reddingsvest om, voor als zij niet meer goed kunnen zwemmen.

„Ik kan het niet meer”, wordt er geroepen. Deelnemer Sedat moet als eerste met zijn reddingsvest in het water dobberen, omdat hij compleet in paniek is. Ook groepsleider Kees lijkt behoorlijk van slag en kan moeilijk de rust en orde in de groep bewaren.

Paniek in Kamp van Koningsbrugge

Zelfs oud-commandant Ray Klaassens legt uit dat dit een „best pittige” opdracht is. De een na de ander gebruikt zijn zwemvest. Sedat weigert uiteindelijk om opnieuw zijn bril op te doen en stapt uit het water om op te geven. Net als Wouter, die ook volledig uitgeput is. „Ik was doodsbang. Dit heb ik nooit eerder gevoeld”, zegt hij aan de kant.

Maar ook Damian, die trillend en verward op de kant klimt om de tekst te lezen, heeft het heel slecht. Hij komt slecht uit zijn woorden, zijn lichaam is verkrampt en hij lijkt zijn motoriek kwijt. Het ziet er niet goed uit en daarom halen de commando’s hem uiteindelijk uit het water.

Onderkoeling

Opnieuw klinken er kreten met: „Ik kan niet meer.” Ook Kees en Duco raken namelijk compleet in paniek. En dan is het voor de oud-commando’s mooi geweest. Ze halen iedereen het water uit.

Damian moet door de medic worden nagekeken. Zijn lichaamstemperatuur blijkt namelijk flink gezakt. In een warme auto knapt hij langzamerhand weer op.

Kijkers gruwelen van opdracht

Opvallend is overigens dat niet iedereen in paniek raakte. Sommigen wisten zichzelf onder controle te houden. Kees, die de leidinggevende rol had, leek die rust niet te kunnen bewaren. En daarom kiezen de commando’s ervoor om hem naar huis te sturen.

Kijkers zijn nogal aangeslagen door de proef. De paniek, kou en stress is volgens het kijkerspubliek van een extreem kaliber. En volgens hen wordt er wel heel veel van de deelnemers gevraagd. Ze loven dan ook de kandidaten die de opdracht volbrengen.

Je kijkt Kamp van Koningsbrugge terug via NPO Start.

Robbie vertelt in Nachtdieren over vermissing van zijn moeder: ‘Haar lichaam is nooit gevonden’

Dit is waarom jij sneller blauwe plekken hebt dan iemand anders

Mannen of vrouwen? Dit geslacht hoeft kennelijk minder te sporten om gezond te blijven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties